Jan Versteegh

'Het is urenlang rondjes lopen, hupsen en troosten'

Na een pittige reis is Jan Versteegh met zijn gezin aangekomen in Frankrijk. Klinkt heerlijk, maar Jan ziet het somber in. Zijn jongste dochter is namelijk een huilbaby. 'Ik gooi snel een slok wijn en hapje kaas naar binnen en ga ik mijn vrouw aflossen. Het grote genieten kan beginnen.'

Na drie dagen autorijden, waarvan mijn vrouw het overgrote deel op de achterbank ingeklemd tussen twee kinderstoeltjes heeft doorgebracht, zijn we op de plaats van bestemming: Frankrijk. De reis was vrij pittig. Ofwel Kind 1 huilde, ofwel Kind 2. En regelmatig viel het gehuil samen in een tweestemmig gezang. Mijn vrouw is inmiddels Europees kampioen tussen twee voorstoelen naar achteren klimmen. Al moet ik zeggen dat ze in de wedstrijden terug naar voren klimmen ook kan meedingen naar de prijzen.

Advertentie

Weinig te lachen

En nu zit ik moe maar voldaan achter een stukje zachte kaas en een glas stevige rode wijn te genieten van de stilte. Tenminste, dat was het beeld dat ik voor ogen had. Helaas, en dat heb ik hier geloof ik nog niet gemeld, is Kind 2 een huilbaby. Voor de grap, al valt er weinig te lachen, ging ik eens kijken wat de definitie van een huilbaby is: minimaal drie uur per dag gedurende ten minste drie dagen per week doordringend jengelen of ontroostbaar huilen. Mijn vrouw en ik moesten een beetje lachen en huilen tegelijk om deze kwalificatie.

Tot dit moment twijfelden we of het aantal gehuilde uren van onze jongste dochter wel in aanmerking kwam voor de titel huilbaby. We waren bang dat we ons aanstelden. Maar drie uur per dag halen we al enige tijd makkelijk, de baby dan, en drie dagen per week? Het is hier gewoon zeven op zeven. Wel de volledige score, voor een competitief iemand als ik was dat toch een lichtpuntje.

‘Volgens mij zou ik dan echt moedeloos worden’

Nu zitten we nog niet in de onderste regionen van mensen met een huilbaby, of dat hou ik mezelf dan maar voor. De ontroostbare uren vallen bij ons vaak op het moment dat het buiten licht is. Dat maakt dat we in de nacht, los van voedingen en het wakker worden van Kind 1, vaak nog best een paar uur kunnen slapen. Ik ken ook verhalen van kinderen die de hele nacht huilen. Volgens mij zou ik dan echt moedeloos worden.

‘Het grote genieten kan beginnen’

Het stomme is dat je af en toe zo radeloos wordt, dat je bijna zou vergeten dat het voor je kind nog het vervelendst is. Ze snapt het niet, lijdt behoorlijk en vrijwel niets lijkt te werken. Niets eigenlijk. Het is urenlang rondjes lopen, hupsen en troosten. En nu zijn we op vakantie. Omdat we niet als beloning voor de afgelopen pittige maanden ook nog eens onze reis wilden afzeggen. De komende twee weken zullen ongetwijfeld weinig ontspanning brengen.

Vakantie met twee kleine kinderen is namelijk hetzelfde als thuis, maar dan op een andere plek. Nu gooi ik snel een slok wijn en hapje kaas naar binnen en ga ik mijn vrouw aflossen. Het grote genieten kan beginnen.

Jan Versteegh

Jan Versteegh (33) is presentator bij SBS6. Hij is getrouwd met Dieuwertje en vader van dochters Lulu Keesje en Bella Didy. Om zich voor te bereiden op de komst van zijn dochter maakte hij het programma 'Jan wordt vader'. In het blad Ouders van Nu en op de site schrijft hij over het vaderschap.