Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Het moment waar we negen maanden op hebben gewacht, is daar'

Het is zover, de bevalling van dochter nummer twee is begonnen. Maar waarom nou weer 's nachts, vraagt Jan zich af. 'Als kers op de taart begint het hele feest met een nacht waarin zowel de aanstaande vader als moeder niet slapen. Sadisme op zijn best.'

Het is kwart voor drie in de ochtend als mijn vrouw me op uiterst kalme toon wakker maakt. ‘Volgens mij is het begonnen.’ Het moment waar we negen maanden op hebben gewacht, is daar. Binnen afzienbare tijd zullen we, als alles goed gaat, onze tweede dochter kunnen verwelkomen.

Advertentie

‘De schat’

De weeën blijken al om een uur of twee begonnen te zijn, maar mijn liefste vond het belangrijk dat ik zo veel mogelijk slaap zou krijgen voordat de rest van deze nacht begon, en heeft het eerst nog even aangekeken alvorens ze me wakker maakte. Dan ben je een grote, hoor. Terwijl je de pijnscheuten door je lichaam voelt trekken, maak je je druk om iemand anders. De schat.

Onze, tot nu toe enige, dochter ligt lekker te slapen en wij kleden ons aan en gaan naar beneden. Ik zet een kop thee en pak een deken. Een deken? Ja een deken. Op het meest ideale moment denkbaar heeft onze verwarming het namelijk begeven. Dat is altijd vervelend, maar helemaal als midden in de nacht de bevalling begint en je in een koud huis zit. Nu kan ik er helaas even niks aan doen, dus thee en dekens it is.

Nachtelijk spitsuur

De verloskundige komt iets na vieren aan. Lijkt me toch echt vervelend aan die baan. Ik weet niet of het altijd zo is, maar van de twee bevallingen die ik van mijn vrouw heb mogen meemaken, was 100 procent in het holst van de nacht. Dan lig je dus net lekker te slapen, verloskundige zijnde, word je gebeld dat je er weer uit moet. En dat dan met de regelmaat van de klok. Waarom is het eigenlijk zo dat het in de nachtelijke uurtjes spitsuur is qua bevallingen? Wat heeft de natuur daar voor bedoelingen mee? Dat is toch heel erg oneerlijk? Je gaat een periode in van gebroken nachten, met wallen tot op je sokken en mensen die tegen je zeggen: ‘Wat zie je er moe uit’. (Jahaaa, en bedankt). En als kers op de taart begint het hele feest met een nacht waarin zowel aanstaande vader als moeder niet slapen? Sadisme op zijn best.

‘Ik heb weer staan huilen al ware ik de baby zelf’

Inmiddels waren de weeën van prima-op-te-vangen, naar dit-is-helemaal-niet-meer-zo-leuk gegaan. Nadat er familieleden uit hun bed waren gebeld om op de al bestaande dochter te passen, maakten wij onze weg naar het ziekenhuis. Om 5.15 uur kwamen we daar aan en vanaf dat moment ging het gas er flink op. Na slechts een kwartiertje persen kwam om 7.06 uur een kerngezond meisje ter wereld. Ik heb weer staan huilen al ware ik de baby zelf.

Eenmaal thuis bleek de achterwacht een monteur voor de verwarming te hebben geregeld en was de temperatuur een heerlijke 21 ˚C. Moeder en dochters maken het goed.

Jan Versteegh

Jan Versteegh (33) is presentator bij SBS6. Hij is getrouwd met Dieuwertje en vader van dochters Lulu Keesje en Bella Didy. Om zich voor te bereiden op de komst van zijn dochter maakte hij het programma 'Jan wordt vader'. In het blad Ouders van Nu en op de site schrijft hij over het vaderschap.