Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Hoe moet ik dit aan mijn kinderen uitleggen?

Hoe moet ik dit aan mijn kinderen uitleggen?

Hoe moet ik dit nou aan mijn kinderen uitleggen...? Het was een van de meest gehoorde reacties op de overwinning door Donald J. Trump als president-elect op Hillary Clinton. Op Twitter reageerde een van mijn beste vrienden, cabaretier Anne Jan Toonstra met: 'Jij wilde kinderen. Deal with it.'

Ik ken hem goed, dus ik denk te begrijpen hoe hij het bedoelt – best serieus. Maar ik denk dat de overpeinzing van veel ouders hem niet per se zit in hun eigen particuliere geval, hoe zij het zelf aan hun eigen kinderen moeten uitleggen, maar toch echt in iets groters.

Advertentie

Nieuwe generatie

Onze kinderen zijn niet alleen de kinderen die we zelf dragen, opvoeden, voor wie we zelf kozen, maar ook de nieuwe generatie van een hele maatschappij. In dat opzicht zijn de kinderen dus van ons allemaal. En dan is de vraag hoe je het aan de macht komen van een vrouwonvriendelijke, racistische belastingontduikende blaaskaak überhaupt moet verklaren. Welk verhaal hebben we de generatie na ons te bieden, nu dit gebeurd is. Als straks de wereld fysiek onleefbaar wordt omdat klimaatverandering toch geen complot is van China om de Amerikaanse economische groei te dwarsbomen. Als kinderen gedeporteerd worden naar landen waar hun ouders toevallig vandaan komen, maar zij nog nooit geweest zijn en waar ze de taal daar niet van spreken. Wanneer vrouwen gestraft worden omdat ze kozen voor een abortus; wat zeggen we dan? Succes met de wereld, het is nogal afschuwelijk, maar ja, dit is democratie?

Vrede alleen met kerst?

Met kerst verbaasde ik mij als kind altijd zo over alle liedjes over vrede. Mijn favoriet was van Kinderen voor Kinderen, 1984. ‘Kerstmis lijkt ons keer op keer vrede te beloven, maar kanonnen dreunen weer als de lichtjes doven.’ Ik dacht altijd: als iedereen dat nou toch wil, waarom is er dan niet gewoon vrede? Van mijn opa en oma hoorde ik over de Tweede Wereldoorlog, die al zo lang geleden was en waar we een hoop van geleerd hadden. Met alle wijsheid achteraf vond ik het ontstaan van die oorlog en alle gruwelijkheden zo onbegrijpelijk. Hoe kon zo’n monster ontstaan? Zoiets zou dan toch in ieder geval nooit meer gebeuren? Iedereen wilde toch vrede, of was dat echt alleen met kerst? En waarom dan?

De geur van onschuld

Als je dit leest zijn jouw kinderen – net als die van mij – vast nog te jong om over zulke complexe dingen na te denken. Maar het moment dat ze dat wel kunnen is dichterbij dan je denkt. Tot die tijd snuif ik in die zachte haartjes de geur op van onschuld, kietel ik ze tot ze snurkjes slaan van het lachen en geniet ik van ieder lieveheersbeestje dat tot het laatste stipje toe bestudeerd wordt. En breekt mijn hart terwijl ik bedenk dat ik de wereld niet heb kunnen veranderen, en dat dat – hoe logisch ook – toch niet uit te leggen is.

Sofie van den Enk

Sofie is radio en tv-presentator en schrijver van het boek De Melkfabriek. Ze is getrouwd met André en moeder van Magnus en Reina.