Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Home is where the toys are

Na een lange fase vol aanvallen van Fundaritis heeft Sofie eindelijk haar droomhuis gevonden. Maar hoe vertel je je kinderen dat ze gaan verhuizen?

Fundaritis

Na heel lang een zacht, maar onrustig stemmetje achter in ons hoofd te hebben 
gehoord, viel ineens alles op zijn plek. We wisten dat we op den duur iets anders 
wilden dan onze hoekwoning in de Utrechtse woonwijk. Iets meer ruimte, natuur om ons heen… Maar waar? Al jaren gaf ik ongegeneerd toe aan mijn aanvallen van Fundaritis. Wilden we dichter bij onze ouders wonen? Binnen of buiten de bebouwde kom? Hoe afgelegen kun je zitten voordat het niet grappig meer is?

Advertentie

Opgelost

Plotseling stond-ie op Funda, ons nieuwe huis. Lacherig had ik de vriendin die hem in september al doorstuurde, geappt: ‘Nou fijn, dat is dan opgelost,’ terwijl ik het nog niet zo serieus nam. Maar toen ik in gedachten mijn hoekbank een plek gaf in het huis, werd duidelijk dat dit huis ons niet meer los liet. Onderhandelen, courtages doornemen, een likje verf voor de verkoop van je eigen huis en dan komt het moment dat een plan, een idee, een droom misschien – de vorm aanneemt van een realiteit die je moet gaan meedelen aan je kinderen. Je kamer, de plek waar je – letterlijk – bent geboren, gaat verdwijnen. Hoe vertel je dat?

Het huis

Van een bevriend gezin krijgen we tips. Een jaar geleden zaten zij in dezelfde situatie en als het gaat over didactische vaardigheden heb ik ze hoog zitten. Tip één: meteen na de verhuizing praat je niet meer over ‘het nieuwe huis’. Vanaf nu is dit gewoon ‘het huis’. De plek waar je vandaan kwam is hooguit het ‘oude huis’. Samen de volgeladen verhuiswagen zien wegrijden, echt afscheid nemen van de oude plek en daar een gezinsmoment van maken, is ook belangrijk. Als ik daaraan denk, vouwt mijn maag zich dubbel. Weggaan van een plek was altijd aanleiding voor mijn meest melancholieke buien, maar als het dan ook nog eens het huis is waar je kind zijn eerste stapjes zette, je man de navelstreng doorknipte, mijn oma nog op kraamvisite is geweest… Dan voel je dat het verglijden van de tijd niet zonder consequentie is. Het was ook het huis van het gepiel met borstvoeding, de slapeloze nachten, alle broekwissels tijdens de zindelijkheidstraining…

Toys

De laatste tip bedenk ik zelf, omdat die zo goed werkte toen Magnus zijn andere grote levensverandering meemaakte. Toen Reina was geboren, lag er in haar wiegje een cadeautje. Hij was twee, dus het lukte nog net om hem wijs te maken dat zij dat voor hem had meegenomen (#hoedan). In de nieuwe kamers zal voor Reina een Elsa-jurk klaar hangen en voor Magnus een doos Playmobil klaarstaan. Home is where the toys are, tenslotte. Toch?

Sofie van den Enk

Sofie is radio en tv-presentator en schrijver van het boek De Melkfabriek. Ze is getrouwd met André en moeder van Magnus en Reina.