Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'We horen duidelijk een hartslagje'

Met behulp van IVF is Lisa Wade zwanger van haar tweede. Vandaag gaan ze voor het eerst naar de verloskundige. Nu voelt ze zich eindelijk 'gewoon' zwanger.

Geen echo’s

Het is een speciale dag. Voor het eerst gaan we naar de verloskundige. Simcha mag mee. Tijdens het ivf-traject mocht ze niet bij de echo’s zijn. Voor mij was het belangrijk om de kennismaking met ons kind samen met onze dochter te beleven. Na veel wikken en wegen besluit ik de echo’s in het ziekenhuis helemaal niet te doen. Wat een opluchting om uit de medische molen te stappen. Bij mijn eerste ivf-traject had ik nu al drie echo’s achter de kiezen waarop ik Simcha als een klein gummibeertje had zien wiebelen. Deze keer zou ik het doen met de streepjes die ik tevoorschijn had geplast, de uitslag van de bloedtest en mijn opbollende buikje.

Advertentie

Met zijn viertjes

Simcha kan haar geluk niet op als we haar uit school halen. ‘We gaan met zijn drieën naar de verloskundige,’ vertel ik haar. ‘Met zijn viertjes bedoel je!’ roept ze blij terwijl ze mijn buik knuffelt. ‘En misschien mogen we straks wel naar het hartje luisteren.’ Terwijl zij een puzzel maakt, praten wij Marieke bij over wat we de afgelopen maanden hebben meegemaakt. Ik vertel dat het me nog steeds niet is gelukt om het achter me te laten. Dat ik het moeilijk vind om contact te krijgen met de baby, om vooruit te kijken naar al het moois dat nu voor ons ligt. Simcha bestudeert de prent die aan de muur hangt die uitlegt hoe een baby in de buik groeit. Ze heeft eindeloos veel vragen die Marieke allemaal geduldig beantwoordt. Ze betrekt Simcha bij alles wat we doen.

Hartslagje

Ik ga op een bedje met een schapenvacht liggen en Simcha komt zelfs lekker tegen me aan liggen als Marieke mijn buik bevoelt. Ik krijg een beetje gel op mijn buik. ‘Doet dat geen pijn bij mama? Prikt het niet?’ vraagt Simcha bezorgd. ‘Nee hoor,’ zegt Marieke, ‘het is alleen een beetje koud, voel maar. Ik zet zo dit apparaatje erop om naar het hartje van de baby te luisteren. Het zou kunnen dat we niet meteen iets horen. Soms moet ik even zoeken.’ Ik krijg de doptone op mijn buik en zodra hij aangaat, horen we duidelijk een klein, dapper hartslagje. Ik schiet vol. Het voelt alsof de baby me wil helpen om contact te maken. ‘Ik hoor het wel!’ roept Simcha. Haar lieve, vertederde blik raakt me.

Gewoon zwanger

Marieke stelt voor om ook even naar Simcha’s hartslag te luisteren. Ook zij krijgt een beetje gel en de doptone op haar borst. ‘Wat een mooi hart heb jij!’ zegt Marieke. ‘Nog sneller dan de baby,’ roept Simcha trots. Wat voelt Marieke dat goed aan. Wat waren we toe aan een mooie ervaring als gezin. Waarbij de tijd voor ons werd genomen. We werden gezien. En ook Simcha werd gehoord. Als we de deur uitlopen van het gezondheidscentrum, kan ik mijn geluk niet op. Nu ben ik net als al die andere vrouwen gewoon zwanger.

Lisa Wade

Lisa Wade (37) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (23), Muriel (21) en Rinke (16) en samen kregen ze dochters Simcha (3) en Norah (0). Elke maand schrijft ze een column in Ouders van Nu over haar drukke leven.