Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Een luisterend oor en heel veel tissues'

Fertiliteitsarts Tessa Cox begeleidt mensen bij wie zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Een emotioneel proces, waarbij heel wat tranen vloeien. Soms van verdriet, soms van geluk. Niet voor niets staat er op haar bureau standaard een doos tissues. Waar op een dag als deze flink gebruik van wordt gemaakt.

Heel veel tranen

De eerste patiënte van vandaag zit middenin een IVF-behandeling. Ze heeft haast, want ze moet na de echo snel door naar haar werk. Na een paar minuten staat ze weer buiten met het advies om over drie dagen weer terug te komen voor een volgende afspraak. Zij trekt al zuchtend haar agenda. Weer een echo op een werkdag en dat terwijl haar baas vandaag al mopperde dat ze later op haar werk komt.

Advertentie

De volgende patiënte komt voor een echo tijdens een IUI-behandeling. Zij gebruikt hormonen en ik controleer hoeveel eiblaasjes er groeien. Terwijl ik de echo maak, barst ze in tranen uit. Ik kijk verschrikt op, doe ik haar pijn? Het blijkt dat ze net te horen gekregen dat haar schoonzus voor de tweede keer zwanger is. Iets waar zij al drie jaar enorm naar verlangt.

De derde patiënte komt voor de zesde keer in twee weken, ze heeft PCOS en gebruikt hormonen om een eicel te laten uitrijpen. Dit is een zeer intensieve behandeling waarbij de patiënte dagelijks hormonen spuit. Ook wordt er iedere drie tot vier dagen gecontroleerd of haar eierstokken reageren op deze injecties en een eicel gaat rijpen. Ook zij is verdrietig omdat haar lichaam nog steeds niet reageert op de hormonen.

Daarna zie ik een lesbisch koppel dat zwanger is geworden na een IUI-behandeling met donorzaad en voor de eerste keer het hartje zien kloppen. Nu zijn er tranen van blijdschap.

Vervolgens krijgt een man de uitslag van zijn zaadonderzoek. Helaas zijn er geen zaadcellen gevonden. Dit nieuws komt binnen als een mokerslag.

Ik zie een stel waarvan de vrouw vervroegd in de overgang is en nu aangewezen is op een behandeling met donoreicellen. Het nieuws dat er een hele lange wachtlijst bestaat voor eiceldonatie in Nederland, hakt er voor hen hard in.

Slecht nieuws

Daarna ga ik snel naar de behandelkamer voor een follikelpunctie. Ik prik de eierstokken aan van een patiënte om eicellen te verzamelen voor een IVF-behandeling. De patiënte is achteraf enorm opgelucht omdat de eicelpunctie erg mee viel. Ze had namelijk verschrikkelijke verhalen gelezen op internet. Ik zie nog een patiënte die voor de uitslag van een kijkoperatie komt. Ik moet haar het slechte nieuws vertellen dat haar eileiders afgesloten zijn en een IVF-behandeling haar enige kans is om zwanger te worden.

Laatste kans

Met een zucht van verlichting zie ik dat de volgende afspraken embryoplaatsingen zijn. Deze embryo’s zijn ontstaan na een IVF- of ICSI-behandeling. Dit zijn afspraken die voor veel patiënten heel speciaal zijn. Een plaatsing van een embryo is een heel mooi en bijzonder moment tijdens een behandeling. Van deze afspraken krijg ik vaak energie. Maar ook nu vloeien er tranen. Het is de allerlaatste terugplaatsing bij een vrouw die er na deze behandeling mee stopt. Zij is al vijf jaar bezig om zwanger te worden, heeft ondertussen vier IVF-behandelingen ondergaan en dit is het twaalfde embryo die bij haar gaan plaatsen. 

Achtbaan van emoties

Naast de lichamelijke begeleiding van het vruchtbaarheidstraject vind ik het als arts enorm belangrijk om oog te hebben voor de mens achter de patiënt. Geregeld sta ik dan ook stil bij de achtbaan aan emoties die ik dagelijks voorbij zie komen. Ik besef dat de informatie die ik geef en conclusies uit onderzoeken die ik bespreek met mijn patiënten, een enorm verschil kan maken in hun leven. Uit de verhalen van mijn patiënten weet ik ook dat ze dagelijks met deze emoties te maken hebben en dat ze op ieder moment de kop op kunnen steken.

De juiste begeleiding

Veel mensen beseffen van tevoren niet dat een  vruchtbaarheidsbehandeling zulke heftige emoties met zich mee brengt. Daarom is het erg belangrijk dat alle mensen die betrokken zijn bij de begeleiding van een vruchtbaarheidstraject, de patiënten ook op dit gebied goed in de gaten houden. De kunst is om iedere dag een luisterend oor te bieden, de tissues in grote getale uit te delen en daar in te grijpen waar nodig. Gelukkig weet ik dat ik een team van professionals achter mij heb staan die de patiënt op emotioneel gebied kan begeleiden als er meer nodig is, dan ik in mijn spreekkamer kan bieden. 

Tessa Cox

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.