Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Geen kruippak te vinden, terwijl het kruipen nog moet beginnen'

Nu Lisa's dochtertje Norah het bijna op het kruipen heeft gezet, is niets meer veilig. Hét startschot om haar huis én Norah 'kruipproof' te maken. Het lukt haar alleen niet om een kruipuitrusting voor Noor te vinden voor deze nieuwe fase. 'Vanaf maat 74 willen we niks schattigs meer, alleen nog praktische broeken of maillots.'

Norah verdwijnt langzaam onder de bank. Ze heeft ineens haar achteruit gevonden, maar nog geen idee hoe ze haar lijfje weer in de vooruit zet. Nu duurt het niet lang meer of ze kruipt in sneltreinvaart de kamer rond. Deze verdwijntruc is het startschot voor allerlei voorbereidingen. De kasten worden heringedeeld. Geen schoonmaakmiddelen meer in het aanrechtkastje, maar doekjes die eruit getrokken kunnen worden, in de onderste lades komen pollepels, waarmee ze straks tijdens het koken eindeloos herrie kan maken.

Advertentie

Ook Simcha wordt voorbereid: met knikkers en lego wordt alleen nog maar gespeeld in haar slaapkamer. De hond ziet het zuchtend gebeuren en vreest voor zijn rust. Weer zo’n ding dat straks kwijlend van vreugde achter hem aan komt en aan zijn staart gaat hangen. Voor hem staat er straks een mandje in de gang.

Noors kruipuitrusting

Het lukt me alleen niet om Noors kruipuitrusting voor te bereiden op haar nieuwe fase. Tot nu toe was babykleding heerlijk praktisch. Met drukkers op de juiste plek, voor soepele luierverschoningen. Trappelpakjes, waardoor sokken overbodig waren en dus niet eindeloos konden worden uitgetrokken. Alles lekker zittend en gemaakt voor fanatiek maaiende babyarmen en -benen.

Maar nu Norah in de kruipfase belandt en maat 74/80 aantikt, verandert er iets aan de babykleding. Van ‘newborn’ is ze ineens beland in de categorie ‘baby meisje’. Ik kan geen kruippak meer vinden in haar maat, terwijl het kruipen toch echt nog moet beginnen. Aan de hangertjes verschijnen een soort mini-grotemensenkleren. Kekke shorts, lieve jurkjes en stoere T-shirts. Alles ziet er even cute uit en kun je veelal in het wit of andere lichte modekleuren bestellen.

Allesverslindend monster

Maar sinds een maand is Norah veranderd in een allesverslindend monster dat we na elke maaltijd op armlengte van ons de trap op moeten dragen. Boven moeten we haar voorzichtig ontdoen van haar met pap doordrenkte broek en met kersenvlekken besmeurde rompers, en daarna moeten we onder de douche de broccoli tussen haar nekplooien en uit haar oren wassen. Het laatste wat ik nu van het rek wil vissen, is iets wits.

Ik wil kleding die poepluiers zo goed mogelijk op hun plek houdt, waarbij je de Rapley-vlekken niet ziet. En van een sneldrogende stof, omdat ons tanden krijgende lieverdje nu ineens de hele dag kwijlt en uitslag krijgt van die permanent natte nekken. Die kruipende knietjes beschermt tegen grindtegels. Vanaf maat 74 willen we niks schattigs meer, alleen nog praktische broeken of maillots. Oké, desnoods met een schattige print op die heerlijke in de lucht stekende luierkont.

Lisa Wade

Lisa Wade (37) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (23), Muriel (21) en Rinke (16) en samen kregen ze dochters Simcha (3) en Norah (0). Elke maand schrijft ze een column in Ouders van Nu over haar drukke leven.