Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Is biologische voeding gezonder voor kinderen?

Voedingsdeskundigen Michelle van Roost en Manon van Eijsden – auteurs van 'Wegwijs in de voedingsjungle' – beantwoorden elke maand een prangende voedingsvraag. Dit keer: zijn biologische producten echt gezonder?

Brood, appels en babyvoeding, van bijna alles is tegenwoordig een biologische variant. Vaak duurder, maar is het ook daadwerkelijk beter voor de gezondheid van je kind?

Advertentie

Het antwoord: Biologische producten zijn in elk geval beter voor dier en milieu, maar niet per se gezonder (of ongezonder) dan gewone, gangbaar geproduceerde voedingsmiddelen. 

Beter voor dier en milieu

Bij de biologische landbouw en veeteelt staan dierenwelzijn en milieu voorop. Kippen, varkens en koeien hebben bijvoorbeeld meer ruimte en krijgen minder antibiotica toegediend. Bij groenten en fruit wordt alleen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen gewerkt en niet met chemische. Ook als producten bewerkt worden, zijn er eisen: zo moeten zo veel mogelijk ingrediënten van biologische oorsprong zijn en mogen er geen chemische kleur-, geur- en smaakstoffen worden toegevoegd. 

Minder resten bestrijdingsmiddel? 

Biologische groenten en fruitsoorten bevatten soms minder resten bestrijdingsmiddel en meer vitamines dan gangbaar geteelde groenten en fruit, maar soms ook niet. Vooralsnog is niet aangetoond dat biologisch eten gezonder is dan niet-biologisch. Daarbij zijn er ook voldoende biologische ultrabewerkte producten zoals koek en chips – die zijn per definitie niet gezond.

Jodium is juist goed

Het ontbreken van een chemisch ingrediënt maakt een biologisch product niet per se gezonder. Neem bijvoorbeeld brood. Biologisch brood wordt vaak gemaakt met zeezout en niet met gejodeerd zout, zoals in gangbaar brood. Maar jodium is belangrijk voor een gezonde hersenontwikkeling. Wil je je kind liever wel biologisch brood geven? Check dan het etiket en kijk of je een biologisch brood kunt vinden dat wel gejodeerd zout of bakkerszout bevat.

Check het keurmerk  

Biologisch of niet-biologisch: kies vooral datgene waar jij je prettig bij voelt – en wat je lekker vindt. Als je kiest voor biologisch, dan zit je sowieso goed met producten met het Europees biologische keurmerk, het Demeter- of het EKO-keurmerk. Bij deze producten weet je zeker dat ze zijn gemaakt met aandacht voor dierenwelzijn en milieu.

Meer lezen?

Manon van Eijsden & Michelle van Roost

Ir. Michelle van Roost (rechts) is levensmiddelentechnoloog en BGN-gewichtsconsulent. Dr. Ir Manon van Eijsden (links) is voedingskundige en epidemioloog. Sinds 2017 zijn zij werkzaam bij Voedingsjungle, een kennis- en communicatiebureau gespecialiseerd in voeding van kinderen. In 2018 verscheen hun boek 'Wegwijs in de voedingsjungle – Gewoon gezonde voeding voor kinderen van 0 tot 9’.