Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Jan Versteegh

Jan: ‘Een portie oud-Hollandse mazzel: als je kinderen tegelijk een middagdutje doen’

Jan Versteegh en zijn vrouw ontdekken dat er voor ouders met kinderen een gouden uur bestaat. Namelijk als je kinderen besluiten het middagdutje op dezelfde tijd te doen. ‘Je weet nooit hoe lang het duurt, dus je moet het ervan nemen zolang je kunt.’

Golden hour

In de televisiewereld is de term golden hour een veelgebruikte term. Het gouden uurtje is het moment dat de zon opkomt of ondergaat. Het licht is dan het mooist, de wolken zijn knapper dan op een ander moment en je kunt de prachtigste plaatjes schieten. Hoe vaak ik niet een cameraman voor dag en dauw heb zien opstaan om het opkomen van de zon vast te leggen. Of een presentatietekst moest opnemen tegen een roze kleurende hemel aan het einde van een warme zomermiddag. Dan moet je trouwens niet vergeten enorm op te schieten, want zo lang heb je niet voordat het licht weer verandert. Kun je toch mooi een etmaal wachten op je volgende kans.

Advertentie

Oud-Hollandsche mazzel

Een tijd geleden ontdekten mijn vrouw en ik dat er voor ouders met kinderen ook een heus gouden uurtje bestaat en wel tijdens een reisje naar Curaçao. Het werkt als volgt: wanneer Dochter 1 en Dochter 2 besluiten om hun middagdutjes te laten overlappen en iedereen dus tegelijk ligt te pitten, spreek je van een golden hour. Vaak is het namelijk zo dat de dames precies hun dutjes afwisselen. Wanneer je de één in bed knalt, besluit de ander wakker te worden.

Maar soms, heel soms, heb je een portie oud-Hollandsche mazzel. Dan zwem je even met je handen vrij. Dat wil zeggen: niet met je handen vol kroost en zwembandjes. Pak je een boek met de kennis dat je, in ieder geval enkele momenten, ongestoord kunt lezen. Trek je een biertje open, ongeacht het tijdstip, wetende dat je hem ijskoud zult drinken in plaats van wanneer het een flesje gele thee is geworden. Ga je een kwartiertje in de zon, zodat mensen bij terugkomst in Nederland ook daadwerkelijk kunnen zien dat je er even uit bent geweest. En bovenal: besteed je even wat aandacht aan je liefje.

Leestip: Onderzoek: ‘Ouders hebben slechts 32 minuten me-time per dag’

Ultiem relaxen

Of het een golden hour of golden thirty seconds wordt weet je nooit, dus je moet het ervan nemen zolang je kunt. Laat alles uit je klauwen vallen zodra de rust intreedt en begin met het ultieme relaxen. Daarbij komt natuurlijk wel de keuzestress om de hoek kijken. Ga ik eerst even in de zon liggen of gaan we eerst even met z’n tweetjes het zwembad in voor een paar baantjes? Durf ik nog het huisje in te sluipen om wat zonnebrandcrème te pakken of gok ik erop dat het allemaal snel voorbij zal zijn en ik niet eens de kans heb om te verbranden?

Ik kies er overigens altijd voor om, als het niet strikt noodzakelijk is, niet terug naar binnen te gaan, want Dochter 2 wordt al wakker als je rustig ademhaalt. Nu is het weer golden hour. Er wordt gezwommen, in de zon gelegen en een tijdschrift gelezen. Door mijn vrouw dan. En ik? Ik tik deze column, dat moet ook gebeuren.

Leestip: ‘Langer dan een uur achtereen slapen we niet’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine.

Jan Versteegh

Jan Versteegh (33) is presentator bij SBS6. Hij is getrouwd met Dieuwertje en vader van dochters Lulu Keesje en Bella Didy. Om zich voor te bereiden op de komst van zijn dochter maakte hij het programma 'Jan wordt vader'. In het blad Ouders van Nu en op de site schrijft hij over het vaderschap.