Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Jan: 'Je vraagt je af hoeveel LSD die tv-makers tot zich nemen'

Vaak in het weekend is het feest, dan wordt door Jan's kroost televisie gekeken. De programmering varieert van 'Bumba' tot 'Tik Tak', stuk voor stuk groot favoriet. Toch roept de inhoud van deze programmering nogal wat interessante vragen bij Jan op.

De Teletubbies

Af en toe mag er een stukje televisie gekeken worden. Vaak in het weekend, als het feest is, gaat de pit even aan en komt er iets op wat gewaardeerd wordt door mijn kroost. Of eigenlijk alleen door de oudste, hierna te noemen Dochter 1. Er zijn in Huize Versteegh een paar dingen erg populair bij Dochter 1. Je hebt De Teletubbies: een groep felgekleurde, hysterische beren, die zeer slecht verstaanbaar zijn. Ze wonen in een groen heuvelland bezaaid met nietsvermoedende konijnen. Ook hebben ze allemaal een antenne op het hoofd en een televisie op hun buik. Hun schoonmaker is een pratende stofzuiger en de zon een kirrende baby. Je vraagt je toch af hoeveel LSD de makers van kinderprogramma’s op dagelijkse basis tot zich nemen, maar de hoeveelheden moeten schrikbarend hoog zijn.

Advertentie

Bumba

Ook is er Bumba. Bumba is een clown, wederom zeer slecht verstaanbaar, die in een circus woont. Hij heeft een toverstaf die, zoals het een toverstaf betaamt, alles kan wat je maar wilt. Dat er alsnog de hele tijd dingen misgaan, is dan ook een beetje vreemd. Bumba heeft een hele rits aan circusvrienden. Zo is er Pantoef, een neushoorn gespecialiseerd in acrobatiek, Nanadu, een dansende beer die te verlegen is om op te treden, en dan is er nog Kiwi, een pratende vogel. Hij praat alleen wel zo slecht dat hij elk woord dat Bumba hem voorlegt zeker vier keer verkeerd zegt voordat het lukt.

Lees ook: Straffen en belonen met schermtijd leidt vooral tot meer schermgebruik

Alfred Jodocus Kwak

Wat het ook altijd goed doet, is het intro van de tekenfilmserie Alfred Jodocus Kwak. Een zeer aanstekelijk deuntje met de prachtige stem van Herman van Veen. Helaas wil Dochter 1 het altijd een keer of tachtig achter elkaar zien en dan gaat de pracht er wel een beetje van af.

Tik Tak

Maar het meest populair is hier thuis een serie die nog ouder is dan ik: Tik Tak. Kan iemand mij het geheim van Tik Tak uitleggen? Uit mijn eigen jeugd herinner ik me nog goed het vele kijken naar dit Vlaamse dreumes-programma, maar het heeft kennelijk aan kracht niets ingeleverd. De serie werd vanaf 1981 uitgezonden op de BRT. Het is dus al zo oud dat de Vlaamse openbare televisieomroep toen nog geen VRT heette. Elke aflevering begint met een aantal schapen draaiend op een plateau bij zonsondergang, terwijl op de achtergrond de melodie van Slaap Kindje Slaap te horen is.

Los van het feit dat Dochter 1 haar woordenschat elke keer dat ze kijkt vergroot (‘Hond! Poes! Apie!’ roept ze naar de televisie) is ze ook volkomen geboeid. En dat voor een serie die bijna veertig jaar geleden op de televisie kwam. Is het misschien een goed idee om een petitie te starten voor nieuwe afleveringen van Tik Tak? Wel met de oude manier van maken, het moet niet te gelikt worden. Het probleem is namelijk dat ik de meeste afleveringen nu wel uit mijn hoofd ken en papa wil ook een beetje vermaak.

Jan Versteegh

Jan Versteegh (33) is presentator bij SBS6. Hij is getrouwd met Dieuwertje en vader van dochters Lulu Keesje en Bella Didy. Om zich voor te bereiden op de komst van zijn dochter maakte hij het programma 'Jan wordt vader'. In het blad Ouders van Nu en op de site schrijft hij over het vaderschap.