Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Jan: 'Kunnen we niet onderzoeken wat de reden is dat je kind huilt?'

Jan Versteegh heeft een goed idee. Een idee dat zíjn en jouw leven een stuk makkelijker maakt. Het is een app die meteen meldt wat de reden is dat je kind huilt. ‘Eng gedroomd? Het staat op je scherm!’

Als je iets zou kunnen uitvinden, wat dan ook, wat zou het dan zijn? Laten we de voorwaarde stellen dat het iets moet zijn waar niet alleen jijzelf, maar ook anderen iets aan hebben. Voor de gein-ponems onder ons: ik reken het toveren van oneindig veel geld niet tot een geaccepteerde uitvinding. Niet alleen is het geen uitvinden, het is volgens mij ook nog eens ontzettend slecht voor de wereld als iedereen oneindig veel geld zou hebben. Niet dat de verdeling nu heel goed geregeld is, maar toch. Ik dwaal af.

Advertentie

Slim idee

Een uitvinding dus. Ik zou graag het medicijn tegen kanker willen uitvinden. Maar omdat ik daar, tenminste voor zover ik weet, nu niet direct iets aan heb, valt dat af. Daarbij is gebleken dat ik, in tegenstelling tot mijn vader en broertje, uitermate ongeschikt was voor het volgen van een studie geneeskunde. Maar vrees niet, oh bange medemensch!

Dit verandert je leven

De uitvinding die mijn en jouw leven in oh zo veel opzichten zou veranderen, is geweldig. Ik heb slechts het idee, maar een idee is waar alles mee begint. Nu ben ik nog op zoek naar een heleboel slimme mensen die mij kunnen helpen het te realiseren.

Meten waarom je baby huilt

Goed, het volgende is het idee. We kunnen van alles meten in het menselijk brein: wanneer je hoe diep slaapt, welke delen er reageren op het eten van suiker en wat je hersenen doen als je verliefd bent. Kunnen we dan ook niet onderzoeken wat er met de hersenen van je spruit gebeurt als hij huilt? Stel je voor. Je kind huilt. Je pakt je mobiel er meteen bij. Je opent de app BRAINANSWER (deze naam is slechts de werktitel, ik sta volkomen open voor andere suggesties) en je ziet meteen wat de reden is dat je kind huilt.

Stopt elke huilbui

Heeft hij honger? Meteen even eten maken. Is er gepoept? Het staat in je scherm! Heeft hij eng gedroomd en is het nog te jong om dat te kunnen vertellen? Jij weet het! Zo kun je elke huilbui stoppen in een voor andere ouders jaloersmakend tempo. Nooit meer hoef je te proberen via trial and error wat de oplossing zou kunnen zijn, want de app vertelt het je!

Nog zo’n topidee

Of we dit moeten gaan meten aan de hand van elektroden op het hoofd van onze prinsjes en prinsesjes, of dat we bijvoorbeeld aan het type gehuil kunnen herkennen waar het deze keer om gaat, daar ben ik nog niet helemaal over uit. Maar dat het een goed idee is, staat natuurlijk als een paal boven water. Als deze app aanslaat, maak ik daarna een versie die vertelt wat er aan de hand is als mijn vrouw zegt dat er niks aan de hand is.

Jan Versteegh

Jan Versteegh (33) is presentator bij SBS6. Hij is getrouwd met Dieuwertje en vader van dochters Lulu Keesje en Bella Didy. Om zich voor te bereiden op de komst van zijn dochter maakte hij het programma 'Jan wordt vader'. In het blad Ouders van Nu en op de site schrijft hij over het vaderschap.