Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Je gaat toch niet je huisdier opeten?’ vraagt Simcha

Terwijl ik Noor een stronkje broccoli aangeef, vertel ik Simcha dat de worst die ze altijd zo lekker vindt ook van een dier komt. Haar hele wereldbeeld is zojuist ingestort. Norah heeft inmiddels groene smurriewangen en rijstharen. Maar zelfs daar kan Simcha nu niet om lachen.

Kippenpootjes

‘Wat is dát?’ vraagt Simcha als Peter met twee pannenlappen een ovenschaal met kipkluifjes op tafel zet. ‘Kippenpootjes,’ zegt hij verheugd en schept gul op. ‘Wil jij ook?’ ‘KIPPENPOOTJES?! JE BEDOELT DE POOTJES VAN EEN KIP?’ Haar mond staat open van verbazing. ‘Je gaat toch niet je eigen huisdier opeten?!’ Norah zit in haar hoge stoel en trekt zich niks aan van de commotie om haar heen. Geconcentreerd probeert ze met haar knuistjes wat rijst in haar mond te stoppen. De hond probeert zo ongezien mogelijk alles weg te werken dat naar beneden valt. Terwijl ik Noor een stronkje broccoli aangeef, vertel ik Simcha dat de worst die ze altijd zo lekker vindt ook van een dier komt. Haar hele wereldbeeld is zojuist ingestort. Norah heeft inmiddels groene smurriewangen en rijstharen. Maar zelfs daar kan Simcha nu niet om lachen.

Advertentie

De volgende ochtend verklaart Simcha dat ze nooit meer een dier wil eten. Ze vindt dieren lief. En ja hoor, geen ham meer op haar tosti, vegaworst in de worstenbroodjes en geen spekjes meer bij de pasta. Ze wil het echt niet meer. Iedereen die ze tegenkomt, vraagt ze vrijwel direct of ze ook vegetariër zijn. ‘Waarom niet? Vind je dieren dan niet lief?’

Lees ook: Mijn kind wil vegetarisch eten: waar moet ik op letten?

Duurzaam

Voor kinderen is het leven simpel. Ze maken keuzes vanuit hun idealen. Als zij het voor het zeggen hadden, was de wereld veel sneller een stuk duurzamer. Zeer leerzaam en verhelderend voor grote mensen die alsmaar compromissen met hun eigen principes sluiten. Niet zo gek dat er tegenwoordig in veel bedrijven en zelfs in de regering een raad van kinderen is die met hun frisse blik en rake vragen heel wat jaren vergaderen in een klap onnodig maken. Ook ik laat Simcha steeds meer meedenken als we hier thuis voor een dilemma staan. We houden familievergaderingen waarbij we haar inbreng serieus nemen.

Praktische bezwaren

Nu ze groter wordt, handelen we steeds minder vanuit de overtuiging haar te moeten beschermen. Zoals bij Norah, die anders van het bed rolt of mijn hete thee over zich heen trekt. Het levert soms wel praktische bezwaren op. Zo hadden we op een gegeven moment acht hanen rondlopen wat behoorlijk zwaar was voor onze hennetjes. Vooral dankzij Pietje, een dikke bullebak, die zodra de opperhaan even niet keek alle hennetjes besprong. Gratis af te halen, typte ik op marktplaats.

‘Pietje gaan ze vast opeten, mama. Hij is zó dik. Ik vind niet dat we dit moeten doen.’ ‘Nou ik denk inderdaad niet dat die meneer een kippenhok voor Pietje aan het bouwen is,’ zei Peter. Dus Pietje bleef en de meneer werd teleurgesteld. ‘Mooi is dat. Vanavond geen kip,’ schreef hij terug. Hoe konden we ook het risico nemen dat de haantjes die als kuikentje in haar handen in slaap vielen, vanavond als kipkluifjes bij iemand op tafel zouden eindigen? Inmiddels eet ons hele gezin vegetarisch. Vlees eten op deze grote schaal is voor de natuur veel te belastend. En Simcha heeft natuurlijk gewoon gelijk. Dieren zijn lief. Zo simpel is het.

Lisa Wade

Lisa Wade (37) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (23), Muriel (21) en Rinke (16) en samen kregen ze dochters Simcha (3) en Norah (0). Elke maand schrijft ze een column in Ouders van Nu over haar drukke leven.