Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Je hart zit los..'

Radio- en tv-presentatrice Lisa Wade (36) geeft elke maand een kijkje in haar drukke leven. Ze is samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader 
van Grover (21), Muriel (19) en Rinke (15) en samen kregen ze dochter 
Simcha (3). Deze keer vertelt ze hoe alles in één keer in perspectief werd gezet.

Living apart together

We zijn al een tijd niet meer echt samen. Peter heeft zich op Rinke gericht die zich in een donkere wereld bevindt en ik heb me gewend tot Simcha die eindeloos ziek is. Het team dat we voorheen waren, heeft zich in tweeën gesplitst. Onze kinderen hebben ons nodig en we gaan tot het uiterste om ze erdoorheen te helpen. Peter slaapt steeds vaker op de bank. Niet omdat er ruzie is, maar we zijn zo moe dat we bij voorbaat willen voorkomen dat ik ook nog door gesnurk wakker lig.

Advertentie

Ziekenhuis

Midden in de nacht staat Peter ineens dubbelgevouwen naast m’n bed. ‘Lief ik moet naar het ziekenhuis.’ Ik schiet overeind, probeer Rinke wakker te krijgen, zeg hem op zijn zusje te passen en weg zijn we. Ik race met 120 km/u over een weg waar je 80 mag. Mijn hart bonst in mijn keel. Peter weet zich naast me geen houding te geven. Hij kermt en kreunt en ik heb geen man die bij een loopneus al moord en brand schreeuwt. Toen hij van de trap viel en zijn schouder brak, zijn nekwervel beschadigde en het bloed over zijn hoofd stroomde, vroeg hij beleefd om een doekje. Ik ben dus gewaarschuwd. Er is iets goed mis.

Fotoreportage

Nog nooit zag ik iemand zo veel pijn hebben. Ook ik ben hier tijdens mijn drie dagen durende bevalling niet doorheen gegaan. Ik snap nu pas hoe het voor een man moet zijn om ernaast te moeten zitten en toe te moeten kijken. Het blijken nierstenen. De pijn gaat maar niet weg en dus nemen ze Peter op. Na een nacht benauwd zijn hand vasthouden, laat ik hem alleen achter. Simcha kan elk moment wakker worden en er komen mensen voor een fotoreportage. Ook al heb ik een nacht niet geslapen, het kan best doorgaan. Ik doe zo vaak geen oog dicht. Er komt toch een visagist mee.

‘Prikje?’

Als Simcha wakker wordt, probeer ik uit te leggen waarom papa er ineens niet is.
‘Moest hij een prikje mama?’
‘Ja schat.’
‘Is papa verdrietig?’
‘Nee, hij was heel dapper. En hij kijkt er heel erg naar uit je straks te zien.’

Niet genoeg

De fotografe pakt haar tas niet eens uit.
‘Nee, dit heeft geen zin. Zonder Peter is het niet genoeg, ik heb 16 foto’s nodig. We maken wel een nieuwe afspraak.’

Perspectief

Die uitspraak hakt erin als een bom. Zonder Peter is het niet genoeg. In één keer staat alles in perspectief. Het lijkt alsof we allemaal weer op de juiste plek in de rij schieten. Ik vlak naast hem. En de kinderen naast ons, weer op iets meer afstand dan tot nu toe.

‘Je hart zit los’

Als Peter de volgende dag het ziekenhuis mag verlaten, lopen we hand in hand naar buiten. Simcha heeft haar dokterstas vast. Haar stethoscoop om haar nek.
‘Papa, zuchten. Hoesten. Heel goed.’ Ze denkt na en formuleert haar diagnose. ‘Je hart zit los.’
‘Zullen we dan maar weer omkeren?’ grapt Peter. Niks ervan denk ik. Jij gaat met mij mee. Wat de omstandigheden ook zijn, ik laat je nooit meer los.

Lisa Wade

Lisa Wade (37) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (23), Muriel (21) en Rinke (16) en samen kregen ze dochters Simcha (3) en Norah (0). Elke maand schrijft ze een column in Ouders van Nu over haar drukke leven.