Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kind zijn: niet vanzelfsprekend

Danny Koks is vader van Sarah (4) 
en baby Casper en schrijft maandelijks een column. Over zijn leven en zijn kinderen. Hij kwam erachter dat die helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn als dat ze bij de geboorte leken. 'Ik vraag het maar gewoon op de vrouw/man af, omdat ik brand van nieuwsgierigheid: erger jij je weleens groen en geel aan je kinderen?

Advertentie

Hand in eigen boezem

Laat ik meteen enig mogelijk opdoemend ongemak wegnemen door hier de hand in eigen boezem te steken: ik wel. Als ze een volle beker limonade omstoten over het vloerkleed, waar we net twee uur op hebben staan boenen om alle ingelopen rozijntjes en chocoladevlokken eruit te krijgen. Als ze een niet te temmen woedeaanval krijgen, omdat de visboer deze keer niet een bordje met vispatatjes klaar heeft staan om uit te delen. Als het al tien uur ’s avonds is en ze nog steeds klaarwakker in bed liggen, omdat hun knuffelvarken pootpijn heeft. Als ze een baal stront in hun luier deponeren, terwijl jij allang vast had moeten staan in de file. Heb jij dat ook? Wees blij. Want dan heb je dus, net als mijn vrouw en ik, kerngezonde kinderen die je tot wanhoop drijven. Omdat ze nu eenmaal dat doen wat ze het allerbeste kunnen: kind zijn.

Niet vanzelfsprekend

Laatst maakte ik mee dat het ook anders kan. En dat je er, door de hectiek van alledag, te weinig bij stilstaat dat ze helemaal niet vanzelfsprekend zijn, die koters. Ook al stuiteren ze door de woonkamer als de Tasmanian Devil uit Looney Tunes (ken je hem nog?) die de snoeppot van Jules Deelder heeft ontdekt.

Geschreven door

Danny Koks

Keiharde werkelijkheid

Ik ken haar al bijna tien jaar, al zijn we het merendeel van die jaren vooral Facebook-vrienden. Zo vernam ik ook dat zij en haar vriend in verwachting waren van hun eerste kind. Via Facebook heb ik haar hele zwangerschap gevolgd. De eerste echo, een paar babyschoentjes naast die van haar en hem, het opknappen van de kinderkamer in hun nieuwe woning, het Alien-achtige filmpje van de baby die haar buik alle kanten op duwde, het ongeduldig aftellen, want het duurde haar nu allemaal wel heel erg lang. En toen kwam op een vrijdag de eerste foto van hun dochtertje. Een piepklein meisje met mooie oogjes. Met dat hartverscheurende bericht erbij. Dat het lieve meisje van de foto nu lag te knokken voor haar leven in het ziekenhuis. Na het weekend postten de kersverse ouders de keiharde werkelijkheid op Facebook. Hun dochtertje had het niet gered.

Dankbaar

Dat schoot allemaal door me heen, toen Sarah op een avond zat te klungelen met haar tompouce, waarna de puddinghelft op het vloerkleed belandde. Ze keek meteen naar me op: is papa nu boos op mij? Onhandig mijn tranen verbergend, kroelde ik met mijn hand door haar haren, nog nat van de douche, en liep vlug naar de keuken. Nee Sarah, ik was niet boos. Gewoon dolgelukkig en dankbaar dat jij en je broertje bij ons zijn.’

Danny Koks

Danny Koks (39) is chef-redacteur bij Playboy en Nieuwe Revu. Hij is vader van Sarah (4) en baby Casper, en samen met Annemarie. Hij schrijft maandelijks een column voor Ouders van Nu over het vaderschap.