ellen andrea

Rouwen en zwanger zijn, ook dat kan samengaan

Verloskundige Ellen Andrea begeleidt Julia tijdens haar tweede zwangerschap. Wanneer Julia 28 weken zwanger is, krijgt ze verdrietig nieuws.

Vorige zomer werd me wederom heel duidelijk hoe veerkrachtig en sterk een moeder kan zijn. Het was niet de zomer waar ik op had gehoopt. Ik hou ervan als het warmer is dan 25 graden: slippers aan en gaan. Maar dit jaar was het fris in de tuin.

Advertentie

Kracht

Julia vindt dat niet zo erg. Daardoor zwellen haar enkels niet zo op, zoals tijdens haar vorige zwangerschap. Haar eerste zoon Thijs kwam twee weken te laat, ook midden in de zomer, en Julia liep toen hijgend onze praktijk in en uit. Iedereen vond het spannend met al dat vocht, maar haar bloeddruk bleef prachtig. Zo zie je maar dat het een normaal verschijnsel kan zijn, want Julia’s lijf deed het verder prima. Ze voelde dat zelf ook goed aan, ze had alle vertrouwen in haar lichaam en haar baby en wachtte zonder klagen tot haar zoon werd geboren. Ze voelde zich krachtig en sterk tot de laatste perswee en, samen met haar geduldige man Richard, pakte ze zelf haar zoon aan.

Groot verdriet

Ook tijdens deze zwangerschap is ze helemaal in haar element. Totdat haar vader plotseling overlijdt. De klap komt hard aan. Julia komt wat vaker op het spreekuur om naar het hartje van de baby te luisteren. Door het grote verdriet heeft ze weinig energie en oog voor Thijs en de kleine baby in haar buik. Ze is nu 28 weken zwanger. Richard is een beetje bang dat de stress invloed heeft op de baby. Ik probeer ze gerust te stellen. Emoties horen bij het leven, ook verdriet. Dat hoeft niet direct grote stress op te leveren. Het ligt er vooral aan hoe je ermee omgaat. We komen samen tot de conclusie dat dit verdriet er mag zijn en ik geef wat tips om de juiste weg erin te vinden. Een gesprek met een psycholoog zou bijvoorbeeld kunnen helpen om alles op een rijtje te zetten, maar ook een dagboek bijhouden of een extra consult bij ons kan al genoeg zijn.

Een prachtig plaatsje

Een paar weken voor de uitgerekende datum zie ik Julia weer. Ze heeft haar kracht weer helemaal gevonden. En als ik ’s nachts bij hen binnenstap omdat de weeën zijn begonnen, zie ik dat een foto van haar vader een prachtig plaatsje naast haar bed heeft gekregen. De weeën zijn al sterk en ik ben nog geen uur binnen als er een blakend meisje wordt geboren. Saar kijkt met grote ogen de wereld in. Julia en Richard huilen grote tranen. Ook ik slik mijn tranen weg, want hier zijn geluk en verdriet heel dicht bij elkaar. De een verlaat deze aarde, de ander komt. Welkom lieve Saar.

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.