Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Jan Versteegh

'Laten we eerlijk zijn: 2020 was een grote rotzooi'

Jan weet als verstokte rasoptimist heus mooie dingen te noemen die 2020 heeft gebracht. Maar eerlijk is eerlijk, het was vooral een grote rotzooi. Maar beter ook dus dat zijn kinderen nog niks snappen van wat er tegenwoordig in de wereld gebeurt. 'Op de vraag wat corona is, zegt mijn dochter: ‘Als je een mondkapje op hebt.’ Ik keur het goed."

Advertentie

Regelmatig keert in onze levens de vraag terug: waar zie je jezelf over vijf jaar? Nou weet ik niet met wat jullie doorgaans op deze vraag antwoorden, maar terugkijkend over 2020 denk ik dat niet die vraag vijf jaar geleden beantwoorde met: in een wereldwijde pandemie, onzeker over het jaar dat komen gaat. Ik had het in ieder geval fout.

Geschreven door

Jan Versteegh

Goede voornemens

Het enige voordeel dat ik kan bedenken aan geen idee hebben van hoe het komende jaar eruit gaat zien, is dat we misschien eens af kunnen van de goede voornemens. Ja, je wilt vaker op vakantie, minder alcohol drinken en meer gaan sporten, maar als we in een totale lockdown zitten, wordt het toch allemaal knap lastig. Daarbij, hoeveel komt er ieder jaar, als we eerlijk zijn, nou helemaal van de voornemens terecht? Weinig, en zeker nu, me dunkt. Sterker nog, tijdens het schrijven van deze column weet ik niet eens hoe de wereld eruitziet bij het ter perse gaan en/of het verschijnen van dit stuk.

Lastig vind ik ook: hoe leg je je kleine kinderen uit wat corona is? Mijn jongste van anderhalf heeft überhaupt geen idee en Dochter 1 van drie houdt het bij één simpele zin. Op de vraag wat corona is, volgt het antwoord: ‘Als je een mondkapje op hebt.’ Ik keur het goed.

Ook mooie dingen

Nu kan ik hier nog een heleboel zaken noemen aan 2020 die het, los van corona, tot een zorgelijk jaar maakten (bosbranden in Australië, racismegeweld, de ontploffing in Beiroet, het leeg hamsteren van de supermarkten, de droneaanval van de VS op Iran) maar als verstokte rasoptimist wil ik daar niet aan. Bovendien lees je dat overal al.

Daarom heb ik eens gekeken naar wat 2020 aan mooie dingen had. Er gingen twee mannen met SpaceX de ruimte in. Costa Rica heeft het homohuwelijk gelegaliseerd. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. De tweede persoon ooit werd genezen van hiv. De dierenasielen zijn nog nooit zo leeg geweest als nu. Afrika is volledig vrij van polio. Er is een planeet ontdekt die mogelijk bewoonbaar is. Wel op elf lichtjaren afstand bij ons vandaan, maar toch! Drie mannen werden van een eilandje in de Stille Oceaan gered. Ze hadden levensgroot SOS in het zand geschreven.

Advertentie

Gelukkig nieuwjaar

Als je dit allemaal zo leest, zou je bijna denken dat het een prima jaar was voor de wereld, maar als we eerlijk zijn: 2020 was een grote rotzooi. Dan mogen je kinderen er niks van snappen, wat er tegenwoordig in de wereld gebeurt. Dat is misschien maar beter ook. Heb een, en dat is meer dan ooit van toepassing, voorspoedig en vooral gezond 2021. En wees een beetje lief en tolerant voor de medemens. Gelukkig nieuwjaar.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – Offer – Babykalender

Alles lezen over de ontwikkeling van je baby?

Van baby tot peuter - Ouders van Nu
Shop nu