Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Leren loslaten

Schrijfster en radio- en tv-presentatrice Sofie van den Enk is getrouwd met André en moeder van twee. Iemand van wie ze veel houdt heeft net een miskraam gehad. Naast het logische medeleven, voelde ze ook een soort gêne.

Ik had er geen rekening mee gehouden. Ik was er zomaar van uitgegaan – alleen omdat ik toevallig die ervaring heb gehad – dat het niet zou gebeuren. Je weet dat het kan, maar dat is alleen een statistisch onderbouwd weten; niet een doorvoeld weten.

Advertentie

Helft van de eerste zwangerschappen

Met een onuitputtelijke decadentie ben ik nonchalant omgegaan met de magische 12 weken-grens. Ik wist niet eens dat de helft van de eerste zwangerschappen eindigt in een miskraam, overigens vaak nog zonder dat je het zelf merkt. De tol die vrouwen betalen voor het op de wereld zetten van nieuwe generaties is al hoog als alles goed gaat; als het niet zo makkelijk gaat en je lichaam écht op de proef wordt gesteld, vind ik het hemeltergend. Ik voel me zo trots dat ik een vrouw ben als ik bedenk wat onze soort op dat gebied aankan.

Eerste les: loslaten

Maar ben ik zelf wel dankbaar genoeg geweest voor het feit dat het bij mij zo makkelijk is gegaan? En al ben ik dat niet geweest, het zou niets veranderen. In onze onstilbare honger naar zingeving willen we juist de meest onverklaarbare, willekeurige gebeurtenissen duiden. Alsof je met dankbaarheid iets kunt afdwingen. Maar we hebben er geen controle over. Het is de eerste les als ouders: loslaten. Accepteren dat je de absolute controle verliest, als je die ooit al had.

Lijflied

Dat ‘uit handen geven’ krijgt prachtig vorm in tradities en religie. We hebben die voor een groot deel de rug toegekeerd in onze samenleving, maar op dit soort momenten voel je de troostende werking die ervan uitgaat. Bij een stam in Afrika bijvoorbeeld, gaat een vrouw met een kinderwens buiten het dorp bij een boom zitten. Luisterend naar het zieltje, alsof dat al een klank en een ritme heeft, dat alleen de moeder die het straks zal dragen kan horen. Wanneer de moeder dat deuntje goed kan zingen, gaat ze naar de vader en zingt het voor. Zo ook aan de buurvrouwen, tantes en vriendinnen. Die nemen het over. Het zal het lijflied worden van het kind, want ook bij de geboorte, bij het trouwen en uiteindelijk bij het overlijden van dat nu nog ongeboren mensje zullen die klanken gezongen worden. Zo is iemand nog voor zijn eerste hartslag al ingebed in een gemeenschap.

Niemandsland

Dit verhaal ondervangt ook zo mooi dat vreemde niemandsland waar iedereen met een kinderwens in zit. Het kind neemt al een plek in. Het heeft een melodie. Het is er in je dromen, het heeft misschien al een kamertje, een naam, het is in je gedachten, alleen niet in je buik, of nog niet. Of niet meer.

Sofie van den Enk

Sofie is radio en tv-presentator en schrijver van het boek De Melkfabriek. Ze is getrouwd met André en moeder van Magnus en Reina.