Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Ik dacht dat ik altijd maar moest doorbeuken’

Sinds Lisa toegeeft aan ‘de boel de boel laten’ en naar haar grenzen luistert, zit ze een stuk beter in haar vel. Hierdoor is iedereen thuis ook een stuk vrolijker, zo ook Norah.

Onuitputtelijke bron van energie

Norah is geboren met een 350pk-buitenboordmotor. Mijn kleine speedboot kruipt met een rotsnelheid door het huis en zit nooit stil. Zelfs als ze moe of niet lekker is, komt ze niet bij me zitten. Altijd wil ze alle kanten op. Ik moet wennen aan die enorme innerlijke drive. Maar ik ben er ook blij mee, want ik durf te wedden dat ze hierdoor de kracht had om als pasgeboren baby die gruwelijke kinkhoest te doorstaan.

Advertentie

Ook Simcha apenkooit de hele dag door het huis en is altijd bezig. ’s Avonds ziet mijn huis eruit alsof er een tornado doorheen is geraasd. En zo voelt het ook. Gelukkig hebben ze die onuitputtelijke bron van energie van hun vader. Want hij is nooit te beroerd om alles weer terug in de kasten te leggen, na een lange dag werken nog te koken of als ik in het weekend zit te mijmeren over een moestuin, meteen een hek te knutselen en een stuk tuin om te spitten. Zelfs na een nacht met een paar uur slaap, omdat Norah weer eens liep te spoken.

‘Ik duwde mezelf constant voorbij mijn grenzen’

Jarenlang ben ik achter ze aan gerend. Als een kip zonder kop. Net als zij altijd bezig, nooit rust. Steeds weer zette ik mijn schouders eronder. Maar van binnen was ik totaal uitgeput. Ik ben namelijk niet zo. Ik moet na een sociale verplichting direct aan het zuurstof. En na een lange dag tv-opnames moet ik een paar dagen bijkomen. Pas sinds kort besef ik dat er verschillende types zijn met verschillende energieniveaus. Ik dacht altijd dat ik maar moest doorbeuken, ook al was alles te veel. Ik duwde mezelf constant voorbij mijn grenzen.

Of ik probeerde Peter en de kinderen tot rust te manen, zodat ik even kon bijkomen. Tot ik doorhad dat het bij mij gewoon anders werkt. Ik geef een korte, intense dosis energie en moet me dan weer op tijd terugtrekken om op te laden. Dat is niet makkelijk met kleine kinderen, maar niet onmogelijk. Sinds ik meer trouw ben aan mezelf en leef volgens wat bij mij past, kunnen ook zij zo leven.

De boel de boel laten

Norah gaat nu een paar dagen per week naar de opvang zodat ik het volhoud. En sinds kort ren ik op die dagen niet de hele dag van de was naar de stofzuiger naar de supermarkt naar het aanrecht en via mijn mails weer terug. Nee, ik ga zitten en laat de boel de boel. Tot ik voel dat ik weer wat uit te delen heb. Sinds ik daaraan toegeef, geeft iedereen z’n grenzen beter aan. Ook Simcha laat weten wanneer het teveel is en kruipt dan lekker in mijn armen. Gelukkig is zij wel een enorme knuffelaar. Met haar armpjes om me heen laad ook ik weer helemaal op. En Norah kruipt in de puinhoop totaal tevreden in haar eentje in het rond.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine.

Lisa Wade

Lisa Wade (37) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (23), Muriel (21) en Rinke (16) en samen kregen ze dochters Simcha (3) en Norah (0). Elke maand schrijft ze een column in Ouders van Nu over haar drukke leven.