Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Meisjes zijn hartstikke stoer en jongens bitchen ook'

Piloten en dokters zijn jongens, stewardessen en doktersassistentes meisjes. Eva kan haar dochter wel vertellen dat dat niet altijd zo is, in de praktijk is dit toch nog vaak het geval. Gelukkig verandert de wereld snel en dat vindt Eva geweldig. Vooral voor haar dochter.

Elke keer als we in een vliegtuig stappen, vraagt mijn dochter aan de stewardess die ons begroet: ‘Zijn de piloten jongens of meisjes?’ Het zijn altijd ‘jongens’. Laatst waren we bij de huisarts en merkte ze op: ‘De assistent is altijd een meisje en de dokter een jongen, mama.’ Het verbaast me eigenlijk dat ze zo denkt. Eén van mijn beste vriendinnen is huisarts. Ik werk, en bijna alle moeders die ze kent hebben een carrière. Toch heeft mijn kind een traditioneel idee over de rollen van mannen en vrouwen. Misschien omdat de rolverdeling stiekem nog best ouderwets is soms? Misschien omdat ook mijn man en ik ons nog schuldig maken aan die typische man-vrouw-verdeling?

Advertentie

De wereld is niet meer hetzelfde

Laatst realiseerde ik me dat ik bij de laatste generatie hoor die opgegroeid is met de ouderwetse rolverdeling. Mijn moeder was thuis, zoals veel moeders in de jaren zeventig en tachtig. Mijn moeder zorgde, kookte en haalde me op van school. Mijn vader werkte. Mijn favoriete voorleesboek was Pinkeltje en als ik mijn dochter daar nu uit voorlees, ben ik steeds weer in shock over het feit dat er bijna alleen maar mannelijke karakters in voorkomen. En het enige dat Pinkelotje doet is theedrinken met de koningin. Dit boek is dan ook tachtig jaar oud. De wereld is niet meer hetzelfde. De thuisblijfmoeder sterft uit en mijn dochters generatie groeit op met werkende vaders en moeders én zorgende vaders en moeders. Dat vind ik prachtig.

Vrouwenkift

Vooral omdat ik een dochter heb, ben ik zo blij met de tijd waarin we leven en dat het zo rap verandert. Niet alleen als het gaat om beroepen en de rolverdeling, maar ook hoe we tegen vrouwen en mannen en zogenaamd typische vrouwen- en manneneigenschappen aankijken. Wat genoot ik laatst van Tweede Kamervoorzitter Arib die een CDA-kamerlid terugfloot toen hij een opmerking maakte over ‘meningsverschillen tussen vrouwen’. Het is echt iets van nu dat we zoiets ‘onschuldigs’ zien als wat het is: seksisme. Je kunt het een grapje noemen, en het is ook vast niet seksistisch bedoeld, maar het is het wel. Het is het reduceren van vrouwen tot vrouw. Als een mannelijke Kamervoorzitter een aanvaring heeft met een mannelijk Kamerlid, zegt niemand schertsend: ‘Ik meng me niet in meningsverschillen tussen twee mannen.’ Maar als het vrouwen zijn, is het opeens vrouwenkift.

Mannen kunnen ook bitchen

Het ligt niet alleen aan mannen, vrouwen doen het zelf ook. Als ik stukken schrijf over mombashing en mompeace, zeggen moeders heel vaak: ‘Ja, zo zijn vrouwen’. Dat vind ik echt stom. Ik hoor vaders namelijk net zo goed oordelen en roddelen. Alleen bij mannen wordt het vaak niet gezien als bashing. Bij vrouwen vinden we iets snel gemeen of bitchy, bij een man is het grappig of recht voor z’n raap. Vorig jaar werd er voor de medezeggenschapsraad op school een nieuw lid gezocht. ‘Graag een vent,’  zei een mede-MR-lid. Een moeder. ‘Waarom?’ vroeg ik. ‘Gewoon fijn, een nuchtere man erbij,’ antwoordde ze. Terwijl we met een aantal zeer capabele, hardwerkende én nuchtere vrouwen gigantisch veel werk verzet hadden dat jaar. Maar nee, er moest een man bij. Ik haat dat. Op de redactie van Ouders van Nu werken alleen maar vrouwen. Ik mis geen man. Er is geen kift, er is geen nijd. Er wordt keihard gewerkt en weinig geouwehoerd. Die stereotypen over vrouwen (én mannen) zijn echt onzin. Haal je eigen geslacht niet zo omlaag. Wij kunnen ook nuchter zijn en sterk. En mannen kunnen ook bitchen

‘Meisjes kunnen alles bereiken’

Ondertussen ziet mijn dochter naar mijn smaak nog te weinig ‘meisjes-piloten’ en ‘meisjes-dokters’. Ik hoop maar dat ik haar genoeg laat weten dat er echt geen enkel verschil zit tussen wat jongens en meisjes kunnen bereiken. Onbewust zal ik haar ook weleens per ongeluk een stereotype influisteren, al is het maar doordat ik veel meer op het schoolplein sta dan haar vader. Dat is niet erg, we komen er wel. Ze weet niet dat ik stiekem de helft van de Pinkeltje-karakters in meisjes verander tijdens het voorlezen. Daar komt ze misschien ooit achter als zij zelf moeder wordt en het boek aan haar kinderen gaat voorlezen. Tenzij Pinkeltje dan herdrukt en gemoderniseerd is. Want hopelijk is is Pinkeltje in 2049 een meisje dat in een raket op avontuur gaat, terwijl haar vriendje in Pinkeltjesland thee drinkt met de koning.

Lees ook:

5 tips om je kind genderneutraal op te voeden

Meisjes denken dat slim zijn iets voor jongens is

Beeld: Shutterstock

 

Eva Munnik

Eva Munnik (1976) woont samen met Harry en hun dochter van zeven jaar. Ze werkt voor televisie en bladen en schreef het boek De melkfabriek over borstvoeding, De schoolfabriek over de basisschool en Kids & the City over stedentrips met kinderen.