Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Met deze uitjes ga je terug in de tijd!

Kijken hoe het ‘vroeger’ was is leerzaam, maar ook een leuk avontuur. VOC-schepen, holbewoners, kastelen, het speelgoed zonder batterijen van opa en oma: dit vindt Kidsproof de leukste uitstapjes naar een heel ander tijdperk.

Advertentie
 1. Museum van de 20e Eeuw

  1 Museum van de twintigste eeuw
  Hoe leefden papa en mama en opa en oma toen ze klein waren? Voor kinderen die dat willen weten is dit museum in Hoorn een aanrader. Er zijn woonkamers van vroeger, een schoolklas, een winkeltje, en je blijft je verbazen hoeveel er is veranderd in honderd jaar. Doe de speciale audiotour voor kinderen of een speurtocht. Tot en met 29 oktober 2017 is er bovendien een expositie over 40 jaar Star Wars. Cool!

 2. Bataviawerf

  2 Batavia
  Op de Bataviawerf in Lelystad ontdek je alles over de tijd van de VOC en over zeeheld Michiel de Ruyter. Je kunt oude schepen bekijken en de werf bezoeken en zo van alles te weten komen over een belangrijk stukje Nederlandse geschiedenis. Leuk zijn de demonstraties ‘zeemansknopen maken’ en ‘kanonschieten’ die regelmatig worden gegeven.

 3. Haags Historisch Museum

  3 Haags Historisch
  Dit museum vertelt de geschiedenis en ontwikkeling van de stad Den Haag. Er zijn verschillende speur- en kijktochten, zoals de spannende ‘Spinnensafari’ of ‘Speuren met de Haga rapper’. In de weekenden en tijdens de Haagse schoolvakanties kunnen kinderen naar de Salon en op de Ontdekzolder. Daar leer je van alles over het leven rond 1900, door dingen zelf te doen en uit te proberen. Zo mogen ze een auto ‘aanslingeren’ en een telefooncentrale bedienen.

 4. Historyland

  4 Historyland
  Bij Historyland in Hellevoetsluis kun je wel twee miljoen jaar terug in de tijd, tot diep in het pleistoceen. Je kunt er buiten dino’s spotten en kinderen mogen archeoloogje spelen en zelf botten en tanden opgraven. Of zien hoe het tijdens de laatste ijstijd op aarde was, bij de tentoonstelling Mammoetsteppe. Daar sta je oog in oog met een levensgrote mammoet, sabeltandkat of grottenbeer en leer je hoe de eerste mensen woonden en jaagden in die barre tijd.

  Advertentie
 5. Kasteel Doorwerth

  5 Dorwerth
  Dit kasteel in Doorwerth is een echte waterburcht met een ophaalbrug, torens en muurtrappen. Wat een gave plek om je kinderfeestje te vieren! Je mag je verkleden als ridder of jonkvrouw en daarna ga je op zoek naar geheimzinnige kistjes. Je kunt het kasteel ook gewoon bezoeken, superleuk voor het hele gezin.

 6. IJzertijdboerderij

  6 Ijzertijdboerderij
  Op een boerenerf van zo’n 2600 jaar geleden in Dongen kunnen kinderen heerlijk struinen en zien hoe er in de ijzertijd werd geleefd. Er zijn mensen aan het werk – ze koken, maken gereedschap en kleding – maar dan zoals dat in die periode ging. Kinderen kunnen zelf ook aan de slag. Een broodje bakken bij het kampvuur, schieten met een pijl en boog, graan malen voor een pannenkoek, zo voel je pas écht hoe het toen was om kind te zijn.

 7. Oude Ambachten & Speelgoed Museum

  7 Oude Ambachten
  Dat er ooit geen elektriciteit was kunnen we ons haast niet meer voorstellen. Maar in dit museum in Terschuur zie je hoe dat was! Je kunt er ruim 160 verschillende oude ambachten, beroepen en winkeltjes bekijken: hoe deden mensen dat allemaal met de hand, zonder de slimme apparaten en machines die wij nu hebben? Ook gaaf is de verzameling antiek speelgoed, allemaal zonder batterijen uiteraard.

 8. Museumpark Orientalis

  8 Orientalis
  In een groot, bosrijk museumpark in het plaatsje Heilig Landstichting beleef je de sfeer van het oude Midden-Oosten. Je leert er van alles over de cultuur en religie van het Jodendom, het christendom en de islam. Er zijn een Joods en een Arabisch themadorp, een Romeinse straat en een heuse woestijn, waar je een glaasje thee kunt drinken met de bedoeïenen. En in de OASE, picknickplek en speelplaats bij de Karavanserai, kunnen kinderen heerlijk spelen. Check ook de agenda voor extra activiteiten voor kinderen.

  Advertentie
 9. De Ruïne van Brederode

  9 Ruine van Brederode
  Deze ruïne bij Santpoort-Zuid was in de dertiende eeuw een prachtig kasteel. Als je de poort binnenstapt voel je direct de kasteelsfeer van toen. Je kunt zelf de tuin en het kasteel bekijken, maar je kunt ook een rondleiding boeken of een speurtocht doen. Een keer in de maand is er een speciale kinderrondleiding, bijvoorbeeld op 21 mei en 16 juli. Ook een leuke plek voor een kinderfeestje!

Op Kidsproof.nl  vind je eropuit-tips in allerlei soorten en maten. Van sportief tot educatief, van hip en modern tot lekker ouderwets. Kijk eens wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is!

Alwiene Waals

Alwiene Waals blogt voor Kidsproof.nl over de leukste uitjes en kinderactiviteiten in Nederland. Samen met haar zoontje Sam verkent ze de nieuwste speeltuinen, pretparken, musea, koffie-places en kidsproof-restaurants. Ze hebben een gedeelde passie voor films, lekker eten en reizen en vinden zo altijd weer een leuk nieuw plekje om in de Kidsproof-blogs te delen.