Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Na 100 ziekenhuisbezoeken en zo'n 60 echo's zijn ze nog geen stap verder'

Lang niet iedereen wordt gemakkelijk zwanger en ook een vruchtbaarheidsbehandeling is geen garantie dat het lukt. Hoe lang sommige vrouwen het ook proberen... En dat is soms heftig om te zien voor fertiliteitsarts Tessa.

Advertentie

Ik heb mooie herinneringen aan het begeleiden van een stel dat al langere tijd bezig was om zwanger te worden. Zij was een enthousiaste, vriendelijke vrouw van 32 jaar die werkte in de kinderopvang. Hij was lang, had een grote bos krullen en werkte als leraar op de basisschool. Uit het eerste vruchtbaarheidsonderzoek bleek dat de kwaliteit van zijn zaad tegenviel en zij een onregelmatige cyclus en eisprong had.

In samenwerking met expert

Tessa Cox

Vol goede moed begonnen ze aan een zogenaamde ovulatie-inductie-behandeling. Hiermee probeerden we haar menstruatiecyclus te verbeteren. Helaas lukte de eenvoudigste manier – met pillen – niet en waren er hormooninjecties nodig. Na zes maanden lukte het dan eindelijk om een regelmatige eisprong te krijgen. Natuurlijk hoopten ze snel zwanger te worden, maar helaas lukte dat nog steeds niet.

Steeds weer teleurgesteld

Voor iemand die niet bekend is met vruchtbaarheidsbehandelingen betekent een behandeling met ovulatie-inductie een zware aanslag op je leven. Je moet elke dag hormonen in je lijf spuiten die invloed kunnen hebben op je stemmingen en daarnaast moet je regelmatig naar het ziekenhuis voor controles. In die zes maanden werden er een stuk of 30 (!) echo’s gedaan en elke maand was het weer een grote teleurstelling dat het niet was gelukt.

Omdat de spermakwaliteit bij hem niet optimaal was, kozen we ook voor een IUI-behandeling. Hierbij wordt het sperma bewerkt in een laboratorium waarna het direct in de baarmoeder wordt aangebracht. Ook dit probeerden we zes maanden waarbij we na afloop weer zo’n dertig echo’s en zes inseminaties verder waren. Opnieuw was alles zonder resultaat. 

Hoe knap is het dan om bij elke afspraak nog steeds vrolijk, positief en ook nog eens altijd op tijd aanwezig te zijn? Bij dit stel was dit steeds het geval. Als arts verheugde ik me er echt op ze weer een afspraak had gemaakt voor mijn spreekuur.

Advertentie

Smoezen

Na al die echo’s heb je het natuurlijk al lang niet meer alleen over de behandeling. Inmiddels leerde ik ze echt kennen. Zo wist ik dat zij haar werk in de kinderopvang pittig vond. Logisch, als je elke dag andermans kinderen verzorgd terwijl je zelf zo hard bezig bent om zwanger te worden. En dat haar zus zwanger was van de tweede en dat dus tranen gaf van blijdschap en van verdriet. Of dat hij regelmatig de smoes gebruikte dat hij naar de tandarts moest als hij in werkelijkheid naar het ziekenhuis ging. En dat hij moest lachen als de kinderen waar hij les aan gaf, zich ongerust maakten over de staat van zijn gebit.

Ook wist ik dat hun seksleven al een tijd op een heel laag pitje stond, omdat de seks alleen nog maar in het teken stond van zwanger worden. De vakantie naar Spanje van laatst was dan ook echt bedoeld om even helemaal niets te hoeven doen en bij te komen van alle heftige behandelingen die ze achter de rug hadden. 

Knoop in mijn buik

Na die welverdiende vakantie kozen ze voor een IVF-behandeling. Helaas werd ze niet zwanger na de plaatsing van het eerste bevruchte eitje. En ook na de tweede, derde en vierde waren er geen twee streepjes te zien op de zwangerschapstest. Pas bij de plaatsing van de vijfde embryo was het raak. Hoe vreselijk was het om vervolgens bij de zevenweken-echo geen kloppend hartje te zien. Het was zo heftig om hun intense verdriet te zien, dat ik er een knoop in mijn buik van kreeg. Na het maken van die echo was ik dan ook niet direct in staat om de volgende patiënt van mijn spreekuur binnen te roepen. 

Na tal van IVF-behandelingen, meer dan 100 bezoeken aan het ziekenhuis en nog steeds met lege handen, hebben ze het opgegeven. Als ze voor een laatste afspraak bij me op spreekuur komen, hebben ze een bos bloemen voor me meegenomen. Ze willen me bedanken voor alle goede zorgen. Ondanks dat hun kinderwens niet vervuld is, zijn ze blij met de begeleiding die ze de afgelopen drie jaar hebben gekregen. Wat een mooi, lief stel. Ik heb ze heel graag begeleid, maar ik had ze zoveel meer gegund…

Tessa Cox

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.