Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Naomi van As

Naomi: ‘Daarom bij ons thuis op het menu: minder vlees en meer vega en vis’

Heel duurzaam, nee dat is Naomi niet. Maar ze zou wel graag wat groener willen leven met Sven en Kae. ‘Natuurlijk schiet ik in paniek als ik lees over ijsschotsen die afbreken op de Noordpool.’

Advertentie

Om nu te zeggen dat ik heel duurzaam ben? Natuurlijk schiet ik in paniek als ik lees over ijsschotsen die afbreken op de Noordpool. Dan stroomt de stijgende zeespiegel ineens mijn woonkamer binnen. En in de zomer kon ik me soms druk maken over die veel te warme toestanden. Help, waar gaat dat heen? Hoe groen ben ik dan wel of niet? Tijd om mijn duurzame zelve eens in de ogen te kijken. Laten we positief beginnen.

Geschreven door

Naomi van As

Naomi van As - topsportster/moeder

Op een rijtje:

 • Ik doe bewust boodschappen en probeer minder voedsel te verspillen. In de supermarkt denk ik: wat heb ik nog en wat heb ik nodig? En ik sleep mijn eigen boodschappentas mee. Dat lukt dan weer niet altijd, heel irritant vind ik dat van mezelf.
 • Mijn ouders waren onder de indruk van de Netflix-documentaire The game changers. Ze hebben mij aangestoken. Daarom bij ons thuis op het menu: minder vlees en meer vega en vis.
 • Afval scheiden doen we deels: papier, plastic, glas en huisvuil.
 • De verwarming zet ik niet altijd vol aan, opladers en apparaten haal ik uit het stopcontact.
 • Ik doe in Amsterdam alles lopend. (Eerlijk: niet echt uit milieuoverwegingen, maar met Kae op een scooter: no way.)
 • Als ik in Friesland stilsta voor een brug, wat regelmatig gebeurt, zet ik mijn motor uit.
 • Ik koop minder kleding, maar dat komt door Kae, want: minder tijd. Maar áls ik in een winkel ben, drijft mijn fashiondrift me vooral naar iets wat ik leuk vind. Helaas niet altijd duurzaam.

Wat me brengt op de volgende verbeterpunten:

 • Ik douch twee keer per dag. Dat is erin geslopen toen ik nog aan topsport deed. Inmiddels train ik een keer per week, en nog steeds zweet ik me te pletter, omdat ik de hele dag achter Kae aan ren. Maar twee keer douchen hoeft echt niet.
 • In Heerenveen pak ik voor alles onze niet-elektrische auto, wegens niks in de buurt.
 • Vliegen: doe ik vier keer per jaar en ik kocht mijn CO₂-uitstoot tot voor kort niet af.
 • Ik heb dit jaar een kerstboom geadopteerd! Die wordt na gebruik weer teruggeplant.

Liefde voor de natuur

Terwijl ik dit opschrijf, valt me ineens op dat er een lamp aanstaat (de zon schijnt). Ik moet denken aan hoe ik Kae de liefde voor de natuur probeer mee te geven. Dat het zo bijzonder is. Wanneer zou de eerstvolgende opruimacties in de Amsterdamse grachten zijn? Goed, eerst die lamp uitdoen en me dan maar eens opgeven voor zo’n boottochtje om samen plastic uit het water te vissen.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine.

Redactioneel – Offer – Prenataal onderzoek

BellySisters

Je zwangerschap vereeuwigd in een 3D-beeldje

Bekijk de mogelijkheden