Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Niet gelukt

Lisa Wade (36) is radio- 
en tv-presentatrice 
en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader 
van Grover (21), Muriel (19) en Rinke (15) en samen kregen ze dochter 
Simcha (2 jaar).

Er ligt een kind in het gangpad. Tussen het wc-papier en de wasverzachter. Terwijl de hele supermarkt toekijkt probeert haar moeder haar mee te krijgen. Ze belooft haar van alles, als ze maar stopt met krijsen. Een jongen van een jaar of twintig maakt een afkeurend geluid. Hij denkt dat dit hem nooit zal overkomen. Dat hij het anders zal doen. Net als ik ooit.

Advertentie

De harde realiteit

Peter probeerde me te waarschuwen voor de harde realiteit die hij als vader al kende. Als er een moeder langsfietste met een kind in een zitje voorop, wees hij me op hoe het kind zich verzette tegen de riempjes waar het in moest, maar vooral op het vermoeide gezicht van de moeder. Ik zag het niet. Ik hoorde een klein zacht stemmetje ‘Alle eendjes zwemmen in het water’ zingen, rook Zwitsal-haartjes en zag een lucht vol roze wolken.

Vasthouden aan droombeelden en idealen

Toen Simcha kwam probeerde ik de realiteit nog steeds te negeren en trouw te blijven aan mijn droombeelden en idealen. Ondanks een bevalling die dagenlang duurde, zette ik haar totaal door mijn hoeven gezakt zelf op de wereld, ik gaf haar meer dan een jaar lang de borst, ondanks dat ik zelf maar een paar uur per nacht sliep, en verzorgde haar in de anderhalf jaar dat ze bijna constant ziek was altijd zelf. Al mijn afspraken zegde ik af, want ik vond dat ze in haar eigen omgeving, in mijn armen, moest kunnen aansterken. Hoe ik het heb volgehouden, weet ik niet. En soms denk ik eigenlijk dat wat het mij heeft gekost, niet opweegt tegen wat het haar heeft opgeleverd.

Niet volgehouden

Veel van mijn overtuigingen gingen onderweg overboord. Ik zou haar alleen gezond en biologisch te eten geven. Maar ze at nauwelijks, dus alles wat erin ging was op gegeven moment akkoord. Toetjes van Frozen, koekjes met Nijntje of ijsjes van de Efteling. Als die kinderlokkers op de verpakking ervoor zorgden dat ze iets zou eten, prima. Mag ik drie boodschappenkarren vol. Ik zou haar natuurlijk geen speen geven. Oké, niet gelukt. En toen zou ik haar snel van haar speen losweken, maar ze was zo vaak ziek dat ik haar houvast niet wilde wegnemen. We zouden haar geen televisie laten kijken, maar ik wist op het laatst niet meer wat ik al die uren moest doen met dat huilende wezentje met hoge koorts tegen me aan. Ik zou haar alleen verteerbare indrukken laten opdoen, jaarlijkse lieve vakanties in een bakfiets op Terschelling, zeker niet naar verre landen met jetlags en inentingen. Maar terwijl ik dit schrijf is het op Terschelling akelig weer en kijk ik toch naar Simcha’s blote billen vol zand.

Aansterken in Curaçao

Ik had de dokter gebeld. Simcha was weer eindeloos ziek, maar ik belde vooral voor mezelf. Eindelijk moest ik toegeven dat ik het niet meer volhield. Hij adviseerde me om met Simcha naar de zon te gaan om allebei aan te sterken. En dus haalde ik mijn overgevende en diarree hebbende kind uit haar vertrouwde omgeving en zette haar op de eerstvolgende eeuwigdurende vlucht naar Curaçao. Er zaten Frozen-koekjes en drie spenen in mijn rugzak. En een geleende iPad. Ze heeft er uren aan een stuk naar gekeken. En soms, als ze weer een aanval van buikkramp had en ik de zesde poepbroek in een uur moest verschonen, wist ze het daardoor even te vergeten.

Gigantische ontploffing

Ik dacht dat het mij nooit zou overkomen. Maar zojuist heeft Simcha alles bij elkaar gegild. Te moe door de jetlag was haar afwezige speen de aanleiding voor een gigantische ontploffing. Het hele strand stond te kijken. Ja, ook bij ons wordt er gekrijst in het kinderzitje.

Toch klinken onderweg ook de mooiste liedjes en aaien we steeds door de liefste krulletjes. Peter en ik hebben allebei gelijk gehad.

Lisa Wade

Lisa Wade (37) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (23), Muriel (21) en Rinke (16) en samen kregen ze dochters Simcha (3) en Norah (0). Elke maand schrijft ze een column in Ouders van Nu over haar drukke leven.