Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'We gaan weer een kindje maken!'

Gaan ze het echt allemaal nog een keer doen? Ja, ze gaan het echt doen. Peter en Lisa gaan weer het traject van vruchtbaarheidsbehandelingen in. Ze bereiden zich voor op teleurstellingen en lang wachten, maar worden aangenaam verrast door een warm weerzien.

Kinderwens

‘Kinderwens’ staat er op de verwijsbrief van de huisarts. Alsof het een ziekte is waar we voor behandeld moeten worden. Soms voelt dat ook zo. Gaan we het echt allemaal nog een keer doen? Weer zo’n langdurige vruchtbaarheidsbehandeling, met alle teleurstellingen die er mogelijk bij horen? In de wachtkamer praten we elkaar moed in. Dat we ons niet uit het veld moeten laten slaan door iemand die niet in ons is geïnteresseerd, maar alleen in de hoeveelheid eicellen, de dikte van mijn baarmoederwand en de bewegelijkheid van Peters sperma.

Advertentie

Warm weerzien

Als we de behandelkamer worden binnengeroepen, zien we tot onze grote verbazing een bekend gezicht. Dokter Janneke! Een van de artsen die ons vijf jaar geleden bij ons ICSI/ivf-traject begeleidde. Ze was ook een van de artsen aan wie we Simcha na haar geboorte kwamen showen: kijk eens waaraan je hebt meegeholpen. Ze weet het allemaal nog. De taart die we brachten toen ik inderdaad zwanger bleek te zijn, met een foto van het embryo erop, toen nog acht cellen groot. Ze weet zelfs nog dat we bij de terugplaatsing in mijn buik al ‘Hallo Simcha’ hadden gezegd, en vertelt dat iedereen het zo leuk had gevonden om op het geboortekaartje te zien dat we ons kind ook echt die naam hebben gegeven. We hadden ons er helemaal op ingesteld een kwetsbaar gesprek te moeten voeren met een vreemde, maar het is een warm weerzien. Trots laat ik foto’s zien van onze nu vierjarige dochter. Zonder me in te houden, want Simcha is toch ook een beetje een creatie van haar.

Wachten

‘Er is geen wachtlijst,’ zegt dokter Janneke als ze haar handschoenen na de eerste onderzoeken uittrekt en ik mijn kleren weer aan. ‘Als de uitslagen goed zijn, zouden jullie vrij snel kunnen beginnen.’ Het zal nog twee maanden duren voordat we weten of er überhaupt nog iets mogelijk zal zijn. Het wachten op zekerheid, het hopen en wanhopen is het moeilijkst, weet ik van de vorige keer. En toch, de woorden en de warmte van de dokter wakkeren een klein vlammetje van hoop in ons aan. Met nog vijf minuten op de klok voor de sluitingstijd van de bloedprikbalie zeggen we dokter Janneke gedag. Euforisch spurten we het ziekenhuis door, naar het prikken.

Geluk

We gaan een kindje maken! Nadat we de verpleegster lief hebben aangekeken, mogen we samen in een hokje, elkaars hand vasthouden tijdens de prik. ‘Veel geluk samen,’ roept de verpleegster ons na. Even zweven we op een roze wolk. We zijn weer op de plek waar het allemaal begon. Hier ligt het begin van onze prachtige dochter. Hier werden we een gezin.

Lisa Wade

Lisa Wade (37) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (23), Muriel (21) en Rinke (16) en samen kregen ze dochters Simcha (3) en Norah (0). Elke maand schrijft ze een column in Ouders van Nu over haar drukke leven.