Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Niks tekort

Ellen Andrea (34) is samen met Niels en moeder van 2 dochters en een zoon. Elke maand geeft ze een kijkje in haar leven als verloskundige. Deze keer over een baby die met twee moeders en een zus helemaal niks tekort zal komen.

Als ik door de stad rij, kan ik na negen jaar verloskunde hier en daar huizen aanwijzen waar ik getuige mocht zijn van de geboorte van nieuwe bewoners. Ik heb net een kraamvisite gedaan als ik binnenkijk bij een huis waar ik ook ooit op de slaapkamer was. Het is het huis van Veronique en Joyce. Zo’n drie jaar geleden kwamen zij voor hun tweede kind onze praktijk binnen. Samen hebben ze al een dochter en Veronique is ook deze keer via IUI zwanger geworden in een kliniek. Daar werd er via een buisje donor-sperma ingebracht in de baarmoeder. Weinig romantisch, maar na een zestal pogingen was het uiteindelijk raak. Een broer of zus voor hun dochter Eva.

Advertentie

We zijn er klaar voor

De zwangerschap verloopt prima en omdat de bevalling van hun eerste dochter zo snel ging, drukken we ze op het hart dat ze ons niet te laat moeten bellen als de weeën zich aandienen. Op een zonnige middag heb ik dienst, als Joyce me belt dat Veronique net een paar weeën heeft gehad. Ik ben toevallig in de buurt en dus snel bij hun huis. De voordeur staat al open en met mijn tas met doptone snel ik naar boven. Joyce is bij Veronique omdat de vliezen net zijn gebroken. Veronique ziet er nog heel rustig uit, er is weinig wee te bekennen, maar toch toucheer ik: zes centimeter! Ik vraag nog eens goed hoe laat het is begonnen, maar Veronique heeft echt pas een paar weeën opgemerkt. Ik bel de kraamverzorgster om me te assisteren en haal mijn verlostassen uit de auto. Joyce maakt heet water voor kruiken en zoekt wat hydrofiel doeken bij elkaar. En een mutsje. Zo. We zijn er klaar voor.

Een liefdevol nest

Veronique kletst al die tijd rustig door, gaat nog even plassen en kijkt me aan alsof ik gek ben. Ik leg uit dat de baby er toch echt snel aankomt, ook al voelt zij het nog niet zo duidelijk. Dan komt er een wee, een sterke. Veronique mompelt dat ik misschien wel gelijk heb, maar zodra de wee voorbij is, is het ongeloof weer op haar gezicht te zien. De kraamverzorgster komt binnen en dan zie ik aan Veronique dat de persfase bijna in zicht is. De weeën komen iets sneller op elkaar en in plaats van dat ze nu alleen haar gezicht vertrekt, moet ze ook een beetje puffen. Nog twee weeën later, golft er persdrang door haar buik en als ze haar benen optrekt, zien we al haartjes. Nog een wee later ligt er een blakende zoon op haar buik. Ik gris het fototoestel van het nachtkastje en maak foto’s. Hier zijn mijn handen bijna niet nodig, als vanzelf wordt deze baby in een liefdevol nest ontvangen. De kraamverzorgster helpt de baby afdrogen en zet zijn muts op. Ik maak nog meer foto’s en geniet. Deze jongen heeft straks twee moeders en dan ook nog een zus die over hem gaat moederen. Ik weet zeker dat deze Maurits niks, maar dan ook niks, tekort zal komen.

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.