Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

sofie

Rode loper

Een ritje naar de winkel kan met kinderen voelen als een wereldreis, dat beseft Sofie zich maar al te goed. Best lekker om je dat tempo al een beetje aan te wennen als je zwanger bent.

Twee mensen van wie ik veel hou, krijgen in september een kind. Tweede zwangerschap, eerste kind. Ik ben zo blij. Magnus en Reina logeerden bij hen terwijl André en ik op een boerderij een bruiloft vierden en meer dan twee bloemetjes buiten zetten. Aan het begin van de middag haalden we de kinderen weer op. Terwijl André nog even een momentje pakte in de auto (deur open, hoofd naar achter, zich afvragend of die combinatie bier/whisky nou zo’n goeie was), liep ik de tuin in.

Advertentie

Bewonderen

Er zijn weinig dingen die me meer raken dan gelukkige mensen die zwanger zijn van een eerste kind. De rode loper mag uit voor alle dikke buiken. Die dienen non-stop bewonderd te worden en zitplaatsen in de bus moeten we met liefde afstaan. Ik kijk er vast te romantisch naar, maar ik vind dat je elke zwangere vrouw moet benaderen alsof jij zelf in die buik zat. Voor je eigen moeder heb je dat tenslotte nooit kunnen doen – toen was jij die ingebouwde parasiet.

Ijsje

Mijn kinderen dartelden om de aanstaande ouders heen en ik sloeg het even gade. Toen ze me opmerkten, waren ze heus wel blij, maar niet uitgelaten. Broer en zus hadden het duidelijk heerlijk gehad. De aanstaande ouders vonden het ook leuk, maar merkten wel op dat de supermarkt met twee kleine kinderen ineens verder weg leek dan wanneer je zelf even heen en weer ging. ‘Maar ja, de snackbar was dicht en we hadden ze al een ijsje beloofd, dus toen moesten we wel doorlopen.’

Moederschap

Ineens moet ik aan mijn babyshower denken. Mijn Duitse vriendin Ulrike had al een zoon en stond, zoals ik nu dus, net iets hoger op de moeder-met-ervaring-ladder. Het idee dat een kleine reis soms al heel ver voelt, vond zij typerend voor het moederschap. Ze herkende het in een oud gedicht van haar landgenoot Joachim Ringelnatz en las het voor: ‘In Hamburg lebten zwei Ameisen | Die wollten nach Australien reisen | Bei Altona auf der Chaussee | Da taten ihnen die Beine weh | Und da verzichteten sie weise | Denn auf den letzten Teil der Reise.’ Het gaat over twee mieren, die op weg naar Australië vanuit Hamburg al bij het station merken dat hun benen pijn doen en dus wijs besluiten van de rest van de reis af te zien.

Wereldreis

Net als de mieren in dit gedichtje, kom je met kinderen ook niet meer zo ver. Je kunt je wel voornemen om van alles te ondernemen, maar een eenvoudige wandeling naar de supermarkt kan al voelen als een wereldreis. Op zich wel lekker om je dat tempo al een beetje aan te wennen terwijl je zwanger bent. Kan je omgeving vast die rode loper uitrollen.

Sofie van den Enk

Sofie is radio en tv-presentator en schrijver van het boek De Melkfabriek. Ze is getrouwd met André en moeder van Magnus en Reina.