Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Samen slapen

De laatste weken is ‘samen slapen’ weer volop in het nieuws. Om precies te zijn: ouders die samen slapen met hun kind(eren). Menig blogger bij Love2BeMama - allemaal nuchtere vrouwen - is voorstander. Net als ik.

Advertentie

Samen slapen

Dat er meer ouders zijn die samen met hun kind slapen, blijkt wel uit de reacties die de blog van Denise kreeg op Facebook. Ik kan me helemaal vinden in haar verhaal. Echt moeilijke slapers heb ik niet, maar mijn kinderen worden geregeld ’s nachts wakker en zoeken dan geborgenheid. Als ze ’s avonds naar bed gaan starten ze met z’n drieën in ons bed. Even voorlezen, beetje klieren en dan slapen. Ze slapen binnen vijf minuten. Als wij naar bed gaan, leggen we ze over naar hun eigen bed waar ze verder slapen. Zonder wakker te worden.
De oudste twee slapen al ruim een jaar samen in één bed. Niet omdat dat van ons moet, ze zoeken elkaar gewoon op. Als we onze dochter in haar eigen bed leggen, ligt ze binnen no time bij haar broer. Ik vind het prima. Zolang ze er zelf geen last van hebben, laat ik ze lekker. Overdag kunnen ze elkaar de hersens inslaan, maar ’s avonds liggen ze dicht tegen elkaar aan. Zo aandoenlijk.

LEES OOKSamen slapen: gevaarlijk of niet?
LEES OOK: Blog baby’s en mijn slaap

Geschreven door

Linda Bosscher

Geef je eraan over

Onze jongste wordt geregeld ’s nachts wakker. Op onze kamer ligt een campingbed-matrasje waar ze dan verder slaapt. Ik heb ’s nachts geen zin in strijd en gedoe. Daar wordt niemand vrolijker van. Voorheen hebben we ons er erg tegen verzet: ze hadden een eigen bed dus daar moesten ze in slapen. Nog geen half jaar geleden stond de middelste elke nacht aan ons bed. Ik probeerde haar dan steeds in haar eigen bed te krijgen, maar dat was een drama. Huilen, gillen en honderd keer uit bed komen: ik was ka-pot! Uiteindelijk hebben we ons eraan overgegeven. En vanaf dat moment bleef ze eigenlijk vaker in haar eigen bed. Nu gaat het prima.

Grote logeerpartij

Deze week is papa van huis en slapen de oudste twee bij mij in bed en de jongste op het matrasje. Een gezellige logeerpartij! Bijkomend voordeel: als ze bij mij in bed liggen, slapen ze langer en dieper. Ze slapen zelfs een beetje uit! En dan kom ik ook aan mijn rust toe. Als papa weer thuis is, slapen de kinderen weer in hun eigen bed en ook dat vinden ze prima.

Meer rust

Waarom vinden wij het in Nederland zo belangrijk dat kinderen in een eigen kamer en bed slapen? In veel culturen is het gebruikelijk om je kind in bed of op je kamer te hebben. Eigenlijk is ‘samen slapen’ heel natuurlijk. Het is niet voor iedereen weggelegd en niet ieder kind heeft er behoefte aan, maar heeft je kind dat wel, dan kan ik je maar één advies geven: negeer alle kritiek en geef je eraan over. Dan heb je zelf zo veel meer rust. Als het voor jou en je gezin werkt, waarom niet? En nee, het is niet gevaarlijk. Lees deze feiten en fabels over samen slapen maar eens.

Advertentie

Een kamer volledig ingericht op ‘samen slapen’ is niks voor ons, maar ik moet eerlijk zeggen: dit familiebed ziet er wel héél relaxed uit!

familybed wanderingtheworldbelow

bron: https://www.instagram.com/wanderingtheworldbelow/

 

Linda Bosscher

Linda Bosscher (30) is getrouwd en moeder van 2 kleuters en 1 peuter. Runt vanuit huis haar blog Love2BeMama en een webshop. Ze reist graag, houdt van koffie & sushi, slaapt weinig, heeft geen tijd voor hobby’s zoals breien of doe-het-zelven, maar loopt over van inspiratie. Elke woensdag om 12.00 uur kunnen we een nieuwe blog lezen van deze gedreven Social Influencer.