Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Slaapt jouw baby ook nog steeds niet door? Doe dan je voordeel met deze tip'

Net als voor veel andere ouders is slaap ook bij Jan thuis een hot topic. Of beter gezegd: het gebrek aan slaap. Om discussies en ergernissen te voorkomen over wie er nu weer uit moet, hebben Jan en zijn vrouw een oplossing bedacht. 'Dit systeem hebben we nu al een tijdje en ik kan het iedereen aanraden.'

Als ik zo eens teruglees wat ik het afgelopen jaar via deze columns over je heb uitgestort, is slaap toch wel het meest geliefde onderwerp. Of nou ja, slaap… Eigenlijk meer het gebrek eraan. En geliefd? Eigenlijk meer gehaat. En dat is zonde, dat je een haat-liefdeverhouding met je slaappatroon ontwikkelt. Want vind ik mijn leven niet mooier dan ooit tevoren? Heeft de komst van het kind me niet kennis laten maken met een heel nieuw soort liefde? En vergeet ik altijd de vermoeidheid op het moment dat ik weer die stralende, verwonderende en vrolijke ogen zie? Ja, het antwoord is ja. Maar laat ik hier dan niet doen alsof het niet ook weleens balen is, het nachtwerk.

Advertentie

Gebroken nachten: hoe houd je het (beter) vol?

‘Het kind wordt wakker’

En daar hebben de vrouw en ik een oplossing voor bedacht. Om die oplossing goed uit te leggen, leg ik je eerst uit hoe het voorheen ging in Huize Versteegh: kind naar bed, wij even later ook naar bed. En slapen maar. Het kind wordt wakker, een aantal keer per nacht. Degene die haar als eerste hoort – of als eerste de ander een por geeft natuurlijk – gaat er balend uit en zorgt dat de reden waarom het kind in huilen uitgebarsten is zo snel mogelijk wordt weggenomen. Meestal bestaat de zorg uit het geven van een fles, even wiegen in de schommelstoel, snel checken of er nog gepoept is en de nacht kan weer worden voortgezet zoals even tevoren. Kind weer blij en papa, dan wel mama, weer naar bed.

Gunnen in plaats van ergeren

Tegenwoordig werken wij hier in huis niet meer uit ergernis, als iemand er ‘s nachts uit moet, nee, we werken uit ‘gunning’. We bekijken ’s avonds hoe de agenda er de volgende dag uitziet en wie het de volgende dag het drukste heeft of er als eerste uit moet. Als ik bijvoorbeeld pas om negen uur van huis moet en de vrouw al om half acht, neem ik de nacht op me, en vice versa.
Het is voor de omgang met je partner ook een heel gewin. In plaats van eruit moeten, is het nu omgedraaid. De één moet er niet uit, nee, de ander mag even blijven liggen. Het is precies hetzelfde, maar het klinkt een stuk positiever. Hetzelfde glas, precies even leeg, maar het lijkt voller. Dit systeem hebben we nu al een tijdje en ik kan het iedereen aanraden. Los van het feit dat ik iedereen een baby gun die al doorslaapt na ruim een jaar. Mocht dat, zoals bij ons, niet het geval zijn, doe dan je voordeel met deze tip.

Zo scoor je punten

Als je trouwens echt punten wilt scoren, ga je in de nachten die eigenlijk voor de ander zijn, toch je bed uit onder een begeleidend: ‘Ik ga wel lieverd, ik was toch al wakker.’ Je kunt de hele dag niet meer stuk.

Lees ook: 16 x zo overleeft je relatie het eerste jaar met baby

   

Jan Versteegh

Jan Versteegh (33) is presentator bij SBS6. Hij is getrouwd met Dieuwertje en vader van dochters Lulu Keesje en Bella Didy. Om zich voor te bereiden op de komst van zijn dochter maakte hij het programma 'Jan wordt vader'. In het blad Ouders van Nu en op de site schrijft hij over het vaderschap.