Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Snordrukdag

Lisa woont samen met een stel cavia's. Van die wezens die constant door haar georganiseerde hok denderen en ontzettend veel rommel maken. En Lisa maar opruimen. Er zit maar een ding op: een snordrukdag.

‘Welk geluid maakt een konijn eigenlijk?’ vraagt Simcha. ‘Volgens mij geen geluid,’ antwoord ik. ‘Tenzij je ze boos maakt.’ Op mijn kinderkamer stond een lang naar verlangd, welriekend konijnenhok. Daarin woonde een klein grijs konijntje en – tot haar grote ergernis – ook een cavia. Die kreeg ik erbij om te voorkomen dat ze eenzaam werd. Elke dag was het konijn bezig het hooi te verplaatsen, af te knagen en met haar voorpoten glad te strijken om er een perfect nest van te maken. Totdat de cavia weer de kolder in de kop kreeg en piepend van plezier door het hok denderde waarbij ze al het harde werk ongedaan maakte. Mijn zacht-ogende konijntje maakte dan een aanvallende beweging en er klonk een diepe grom.

Advertentie

Rommel

Nu woon ik samen met een stel cavia’s. Vanmorgen keek ik toe hoe Simcha haar verkleedkleren door de kamer gooide, haar zak met duplo omkeerde en zich in de keuken uit haar pyjama pelde die ze daar als een lege cocon achterliet. Haar vader schopte midden in de kamer z’n schoenen uit, de hond sprong met het pas gemaaide groen nog aan z’n poten op bed en de kippen waren weer eens onder mijn eettafelstoelen op stok gegaan en zaten doodleuk in de woonkamer te poepen.

Diepe grom

Zodra ik Simcha naar school heb gebracht, is het tijd om aan de gang te gaan. Vaak ben ik de hele ochtend bezig om alles op te ruimen. Tegen half een kijk ik tevreden om me heen, stap op de fiets en haal de kleinste cavia van school, die het huis weer in één beweging naar eigen inzicht inricht. Aan het einde van de dag kan ik weer van voren af aan beginnen en voel ik een diepe grom opkomen. Als ik niet oppas, ben ik straks precies mijn konijn van vroeger.

Ontbijten in het zonnetje

Maar niet vandaag. Ik laat de boel de boel. Ik heb een snordrukdag. In plaats van op te ruimen, ga ik heel lang douchen. En ik ontbijt in het zonnetje terwijl ik naar de kippen kijk. Moederkip zit al weken op haar eieren, maar nu komt ze hongerig van haar nest af. Zij heeft ook een snordrukmomentje. Opgewonden kakelend waggelt ze naar buiten voor een stofbad. Ik haal de eieren voorzichtig uit het nest en hou ze dicht tegen me aan, zodat ze niet te koud worden. Ik kan het leven erin voelen. Moederkip ligt buiten op haar zij en werpt zand over zich heen door met haar veren te flapperen. Als ze met opgeschudde veren en een fris gemoed naar het hok terugkeert, leg ik de eitjes zachtjes terug. Ze duwt ze met haar snavel een voor een onder haar veren. Voorlopig zal ze niet meer van haar nest komen, maar ze kan er weer helemaal tegenaan. En ik ook.

Lisa Wade

Lisa Wade (37) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (23), Muriel (21) en Rinke (16) en samen kregen ze dochters Simcha (3) en Norah (0). Elke maand schrijft ze een column in Ouders van Nu over haar drukke leven.