Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

jan

'Ik ben trots, dus ik knik 
me helemaal de ziekte'

Sinds kort hoort Jan bij de club van nieuwbakken ouders. Ze hebben een ritueel: de knik. Waar Jan als trotse vader uiteraard aan meedoet. Dus mocht je hem binnenkort tegen het lijf lopen met dochter Lulu in de kinderwagen? Knik gezellig terug.

Motorrijders

Motorrijders groeten elkaar door hun hand naar elkaar op te steken. Niet omdat ze elkaar kennen, maar omdat ze allebei ooit een motor zijn gaan besturen. Kennelijk schept dat een band. Ik zag dit altijd wat verbaasd aan. Tot het moment kwam dat ik zelf motor ging rijden. Ineens voelde het heel normaal om naar een man van middelbare leeftijd met een imposante snor en een Harley onder zijn bips te zwaaien alsof we elkaar al tijden kenden. Het is een beetje belachelijk, maar ik deed er toch aan mee.

Advertentie

De knik

Onder nieuwbakken ouders is er ook zo’n ritueel. Ik noem het: de knik. Als je met je kinderwagen naar buiten gaat, met daarin de kleine versie van jezelf, kom je nogal eens andere mensen tegen met een kinderwagen. Mensen die je niet kent. Maar je snapt elkaar. Je weet waarom ze er zo doodmoe en tegelijkertijd gelukkig uitzien. Je begrijpt dat ze op woensdagochtend om half elf door het Oosterpark lopen in plaats van op het werk te zijn. En je weet: wij horen bij dezelfde club. Dus je knikt. Je glimlacht een beetje en je knikt. 
Verder zeg je niks, is ook helemaal niet nodig.

Nee

Eigenlijk zouden we allemaal een groep mensen moeten hebben die we zonder ze te kennen groeten. Het is een stukje vriendelijkheid en aandacht voor elkaar die geen moeite kost en toch even vrolijkheid oplevert. Toch? Het antwoord is nee. Ik heb het geprobeerd, random knikken naar mensen zonder kinderwagen. Maar mensen vinden het raar als je zomaar naar ze knikt met een vriendelijke glimlach om je mond.

Trots

Het komt ook gewoon door de trots die je als nieuwbakken ouder voelt: die wil je delen. Elke dag verandert er zo veel! Het aantal trucjes dat Lulu beheerst, is natuurlijk beperkt. Maar ze is toch al zeer bedreven geworden in een aantal dingen. Het aritmisch strekken van de benen, het optillen van haar hoofdje en het in diepe slaap vallen bij het geluid van de stofzuiger (is dat normaal?). Het non-stop volpompen van luiers met goudgele kak zet ik niet in de trucjeslijst, want ik heb het vermoeden dat ieder kind dat wel redelijk onder de knie heeft. Niet dat het me minder trots maakt. Ik ben trots en ik knik me helemaal de ziekte. Dus mocht je me binnenkort tegen het lijf lopen en ik knik wat glimlachend in de rondte? Knik gezellig terug. Vind ik leuk.

Jan Versteegh

Jan Versteegh (33) is presentator bij SBS6. Hij is getrouwd met Dieuwertje en vader van dochters Lulu Keesje en Bella Didy. Om zich voor te bereiden op de komst van zijn dochter maakte hij het programma 'Jan wordt vader'. In het blad Ouders van Nu en op de site schrijft hij over het vaderschap.