Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Twee grote broers staan huilend om haar heen'

Verloskundige Ellen Andrea begeleidt de bevalling van Joke. Zij heeft al twee zoons van 12 en 10 jaar en nu komt er een derde kind aan. Ze is inmiddels 42, dus dat is best bijzonder. En een bevalling waar de grote broers bij zijn, maak je ook niet elke dag mee. 'De weeën lijken weer wat minder sterk, maar Joke houdt vol dat ze er geen last van heeft als de jongens in de buurt zijn.'

Bevalling zet niet door

Ik zie haar voor het eerst als haar man Bas ’s avonds belt dat ze weeën heeft. Het probleem is alleen dat de weeën niet echt doorzetten. Ik besluit langs te komen en geef wat tips. Ze heeft twee centimeter ontsluiting, dus het kan nog alle kanten op: of de bevalling zet door óf de weeën zakken weg en iedereen kan slapen. Dat laatste lijkt te gebeuren. Maar dan word ik om vijf uur ’s morgens weer door Bas 
gebeld. Ze hebben niet geslapen, want de weeën blijven hetzelfde. Ik constateer drie centimeter ontsluiting, erg weinig progressie. Ik besluit de vliezen te breken in de hoop dat de bevalling daardoor doorzet en blijf in de buurt van de slaapkamer om wat spullen klaar te zetten. De vorige keren is Joke snel bevallen, dus ik wil voorbereid zijn.

Advertentie

De twee zonen zijn wakker

Inmiddels komt het begin van de dag dichterbij en ik hoor wat gestommel op 
zolder. De twee zonen zijn wakker. De weeën lijken meteen weer wat minder sterk, maar Joke houdt vol dat ze er geen last van heeft als de jongens in de buurt zijn. Twee uur later is de ontsluiting niks opgeschoten. Samen besluiten we rustig aanstalten te maken om naar het ziekenhuis te gaan. De baby doet het goed en de jongens staan op het punt om naar school te gaan, dus haast is er niet. Nadat ik het ziekenhuis heb gebeld met de vraag of we mogen komen, hoor ik dat er toch verandering is. Joke puft wat flinke weeën weg en in mijn ooghoek zie ik in de 
badkamer de oudste, een brugklasser, zijn haar vol met gel smeren. Hij kijkt me nieuwsgierig aan. Weer een paar weeën later heb ik al besloten dat we nergens heen gaan en ik vertel Bas dat het erop lijkt dat de baby toch thuis geboren gaat worden.

Grote broers

Binnen een paar minuten ligt er een roze meisje op Joke haar borst en meteen zie ik twee grote broers huilend om haar heen staan. Ook Bas is opgelucht en ik maak foto’s van dit prachtige tafereel. Lieve is geboren! Door de snelle weeën wordt ook de placenta vlot geboren en voor ik het weet staat de oudste er met zijn neus bovenop als ik de placenta nakijk op compleetheid. 
Een paar dagen later vertelt Joke me dat hij in elke les mocht vertellen over de 
bevalling. De jongste was iets minder onder de indruk van de placenta, maar die zit op de bank zijn zusje te knuffelen en het ziet ernaar uit dat hij haar nooit meer loslaat.

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.