Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

verboden te slapen

Verboden te slapen overdag

Persoonlijk zou ik het heerlijk vinden om ’s middags even een momentje te gaan liggen, maar naast het feit dat dit niet lukt (er is tenslotte altijd wat te doen), kan ik dit niet maken tegenover mijn peuter. De regel 'verboden te slapen overdag' is namelijk speciaal opgesteld voor mijn kleine directeur.

Want mijn peuter Otis is mij er eentje. Een nachtbraker van het eerste uur. Afterparty’s lijken voor hem uitgevonden en ik ben er heilig van overtuigd dat je hem hiervoor, als hij straks pubert, wakker kunt maken! ’s Nachts slapen? He couldn’t care less! Team ‘No sleep’ heeft een erelid en dat is mijn eigen zoon.

Advertentie

Laat het kind slapen!

De eerste 2 tot 2,5 jaar van zijn leventje ook gedacht: elk kwartiertje is meegenomen. Nou, is dat tot op zekere hoogte waar. Het zou natuurlijk heerlijk zijn als hij overdag twee uurtjes uitrust. Voor hemzelf en, laten we eerlijk zijn, twee uur je handen vrij om iets te gaan doen, is niet verkeerd. Alleen heeft het bij mijn kind consequenties… Consequenties die je liever niet hebt.

Team no sleep

Waar een deel van de kinderen overdag zo een paar uur ligt te knorren en braaf om 19:30 hun bedjes ingaat en met een kwartiertje in slaap valt, is dat hier niet het geval. Sterker nog, het is het tegenovergestelde. Als Otis overdag slaapt, al is het een uurtje, dan merk ik dat als hij ’s avonds naar bed gaat. Het duurt dan niet ‘iets’ langer om in slaap te vallen. Je hebt dan gewoon tot 22:00 plezier van hem. Uuhhh, nog een leuke bijkomstigheid, om 6:00 is het: ‘Goedemorgen!’

Verboden te slapen

Waar ik hem thuis overdag al een jaar wakker hield, ging hij de drie dagen op de opvang wel nog slapen. Ik had al vaker aangegeven dat hij op deze dagen echt ontzettend laat slaapt ‘s avonds, maar ja, hij was daar ontzettend moe. We hebben het roer omgegooid en ze houden hem sinds twee weken de hele dag wakker. Het is voor hem ook daar nu verboden te slapen.

Het resultaat

Ik durf het bijna niet te zeggen… Na 3,5 jaar gebroken nachten, iedere nacht een paar keer uit bed, ’s nachts uren wakker, night terrors en wallen tot op mijn enkels, lijkt nu EIN-DE-LIJK het tij te keren. Hij ligt tussen 19:30 en 19:45 in bed en bijna iedere avond slaapt hij voor 20:00u. HAL-LE-F*CKING-LUJAH! Excuse my French! Ik had de hoop al opgegeven en mij erbij neergelegd, maar het lijkt toch echt een stuk beter te gaan. Van nu af aan hier in huis dus rule number 1: Verboden te slapen overdag!

Beeld: Shutterstock

Claudia Sloot

Claudia Sloot is moeder van Otis en schrijft over haar leven met een temperamentvolle peuter, die vindt dat slapen en eten voor mietjes is. Ook runt ze haar blog Oh yeah baby, heeft een kledinglijn You and Mini én werkt in de online marketing.