Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Verjaardag van je kind: hoe ver ga jij?

Je kind is jarig en zijn vriendjes krijgen een uitnodiging. Maar daar blijft het niet bij: de verjaardagsgasten ontvangen ook een wensenlijst. Nee, geen verlanglijstje, maar een lijst waarop staat wat wel gegeven mag worden en wat absoluut niet. Gaat dat te ver of moet dat kunnen?

Advertentie

Bizarre wensen

Een stel in de Verenigde Staten verstuurde zo’n wensenlijst voor de eerste verjaardag van hun zoon. Ze wilden niet met dubbele of nutteloze cadeaus komen te zitten. Week je af van het lijstje? Dan moest je de bon inleveren zodat het cadeau geruild kon worden. Op het lijstje stond trouwens niet alleen wat er wel en niet gegeven mocht worden; het bevatte ook allerlei regels waar je je aan diende te houden.

Een beetje richting

Een beetje asociaal is het wel, maar doen wij eigenlijk niet hetzelfde alleen dan in een wat minder extreme vorm? Ik stuur zelf ook uitnodigingen rond met een verlanglijstje dat online te bekijken is. Daarop staan de cadeaus heel specifiek uitgelicht en geef ik suggesties. Maar er zitten geen consequenties aan vast als je met een andere cadeau aan komt zetten. In tegenstelling tot bij de Amerikaanse ouders…

In samenwerking met expert

Linda Bosscher

Verwende kinderen

Mijn kinderen hebben al zo veel speelgoed. Ik denk dat de meeste kinderen in Nederland niet te klagen hebben. Voor mijn blog krijg ik ook regelmatig speelgoed opgestuurd. Soms staan ze in mijn kantoor te kijken of ik nog wat leuks voor ze heb en als de postbode komt zijn ze er als de kippen bij. Dat is natuurlijk een leuk bijkomend voordeel van mama’s werk, maar mijn huis groeit dicht. Ik breek mijn nek over het speelgoed, af en toe word ik er gek van.

Als ík door de bomen het bos al niet meer zie, hoe moet dat dan voor mijn kinderen zijn? Daarom ben ik al een tijdje grondig aan het opruimen. Speelgoed waar ze niet meer mee spelen verkoop ik, en al het speelgoed wat ik krijg voor mijn blog berg ik op of geef ik weg. Ze merken het niet eens…

Ik snap die ouders wel (een beetje)

Ik vind het persoonlijk heel ver gaan om zo’n lijst op te stellen met wat wel en niet gewenst is en wat de consequenties zijn. Maar het is wel duidelijk. Ik snap die ouders wel een beetje… Ze voorkomen op deze manier dat hun huis dichtgroeit met speelgoed waar vaak toch niet mee wordt gespeeld.

Advertentie

Ouders in control

Maar kunnen wij ouders het niet wat vaker op zijn beloop laten? Wat relaxter omgaan met zaken als verjaardagsfeestjes en traktaties? Het is een trend om steeds spectaculairder uit de hoek te komen. Geweldige traktaties (waar we vaak ’s nachts nog mee bezig zijn), verjaardagsfeestjes om nooit te vergeten, de meest geweldige verjaardagscadeaus…

Natuurlijk willen wij het beste voor onze kinderen, maar met iets simpels kan een kind al blij zijn. Geef ze een cadeau en ze spelen vervolgens het liefst met het papier en de doos. Wij ouders willen te veel in control zijn en het liefst net iets beter zijn dan de andere ouders. Dat werkt door in de relatie met onze kinderen: zelfs het allerbeste is niet genoeg.

Laat het los!

Linda Bosscher

Linda Bosscher (30) is getrouwd en moeder van 2 kleuters en 1 peuter. Runt vanuit huis haar blog Love2BeMama en een webshop. Ze reist graag, houdt van koffie & sushi, slaapt weinig, heeft geen tijd voor hobby’s zoals breien of doe-het-zelven, maar loopt over van inspiratie. Elke woensdag om 12.00 uur kunnen we een nieuwe blog lezen van deze gedreven Social Influencer.