Verjaardag

Verjaardag

Ellen Andrea (33) geeft elke maand een kijkje in haar leven als verloskundige. Deze keer vertelt ze over dubbele verjaardagen en de geboorte van haar neefje.

Het is weer zover. Soms lijkt het wel alsof het kinderen regent binnen onze families. Mijn telefoon gaat overal mee naartoe en iedereen zit in spanning als hij over gaat. Mijn broertje Nils en zijn vrouw Astrid krijgen samen hun derde kind. De zwangerschap verliep prima. Het laatste stuk wordt wat zwaarder, maar met twee rondrennende boeven van bijna vier en bijna twee is dat ook niet zo gek. De uitgerekende datum gaat voorbij en iedereen is vol verwachting.

Advertentie

Een plan maken

Astrid plant toch maar de naderende verjaardag van haar dochter Emmeloe. Op zondag kijkt de hele familie toe hoe er twee kaarsjes worden uitgeblazen, hoewel ze de volgende dag pas echt jarig zal zijn. Een groot poppenhuis wordt vol trots geshowd en Astrid kan het niet laten iedereen te voorzien van koffie en taart. Haar buik is rustig. We spreken af om de komende week een plan te maken, want de 42 weken naderen gestaag.

Twee keer

De volgende dag belt ze me op. Ik feliciteer haar met haar dochter, nu echt. Ze vertelt dat het de hele nacht heeft gerommeld, maar nog niet echt doorzet in regelmatige weeën. Ik parkeer de kinderen nog even bij Niels die straks zijn avonddienst in gaat, en bezoek mijn schoonzus voor de tweede keer deze 24 uur. We eten een stuk overgebleven taart bij de koffie en besluiten om te kijken of strippen zal helpen. Dan blijkt dat Astrid al vier centimeter ontsluiting heeft. Dat rommelen is dus niet voor niets geweest! Het lijkt erop dat deze baby hetzelfde gaat doen als mijn tweede dochter: zij werd geboren op de verjaardag van haar zus. Zou dat echt twee keer gebeuren in onze familie?

Vliezen breken

Ik rij terug naar huis. Nils en Astrid gaan Nieck en Emmeloe onderbrengen en ook ik zoek een oppas voor de middag. Mijn lieve vriendin Manon vangt mijn kinderen op, waardoor zij een huis vol heeft met zes kinderen (de schat!) en ik probeer wat afleiding te zoeken door de was te vouwen. Om één uur ga ik terug naar Astrid. De krampen komen wel wat vaker, maar echt baren noem ik dit nog niet. Omdat ze al zo veel ontsluiting heeft, besluit ik de vliezen te breken. Dan weten we zeker dat de bevalling zal doorzetten.

Persdrang

En jawel hoor, drie uur later zijn de weeën goed doorgezet. Astrid vind het niet leuk meer dat Nils en ik gezellig zitten te kletsen en vertrekt naar boven. Als ik een half uur later bij haar ga kijken, zie ik dat het nu goed doorzet. Ik zet mijn spullen klaar en maak een warme kruik om de doeken op te warmen. Ik bel mijn collega Renée, zodat ik niet alleen ben en vlak na haar binnenkomst lijkt Astrid wat persdrang te krijgen. Het gaat opeens snel! Dapper zucht ze de gemene weeën weg en knijpt Nils’ hand fijn. Astrid wil eigenlijk meepersen, maar als ik de ontsluiting controleer, moet ze toch proberen te zuchten: er is helaas nog geen volledige ontsluiting. Een kwartier later gelukkig wel, want Astrid kan het niet meer tegenhouden. Ze perst mee en meteen zien we haartjes. Toch lijkt het hoofdje niet veel verder te komen. Ook Astrid voelt dat. Ze werkt de wee erna hard, maar er gebeurt weinig. Dan gaat Astrid als vanzelf verliggen, trekt opnieuw haar benen op en dan glijdt het hoofdje terug.

Sterrekijker

Bij de wee erna zien we het van binnen een draai maken. Dat was er dus aan de hand: de baby lag van binnen als ‘sterrenkijker’ en maakt nu op het laatste moment de draai om ‘normaal’ geboren te worden! Nog een keer perst Astrid mee en heel langzaam en soepel wordt er een prachtig hoofdje geboren. Met de schouders moet Astrid ook nog even hard werken. Omdat het handje naast zijn hoofd zit, is het lastig manoeuvreren. Renée helpt een handje. Het geluk voelt weer enorm als we in stilte naar deze grote vent staan te kijken. Hij is prachtig en vol verwondering kijkt dit onschuldige kind de wereld in. Op de verjaardag van zijn zus – hoe krijgen onze kinderen het voor elkaar – is neef Lias geboren. Welkom lieve schat!

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.