Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Verrassend spreekuur

Verloskundige Ellen Andrea is moeder van 2 dochters en een zoon. Elke maand schrijft ze over een bijzondere bevalling. Dit keer werd ze verrast door wel heel speciale mensen die plots in haar praktijk stonden.

Ik zit in mijn spreekkamer. Het spreekuur is net afgelopen. Tenminste, dat denk ik. Maar dan hoor ik voetstappen dichterbij komen. Eerst denk ik dat het de assistente is, maar opeens staan mijn broer Johan en zijn vrouw Sabrina voor mijn neus. Ik kijk ze naïef aan: ‘Goh, gezellig dat jullie even langskomen’, zeg ik. Johan gaat zitten. Waarom zijn ze eigenlijk samen, denk ik nog, want hun twee jongens zitten op school en moeten zij zelf niet op hun werk zijn? Dan valt het kwartje. Er komt een derde baby! Helemaal in de gloria stel ik alle vragen en meet ik Sabrina’s bloeddruk. Nog een uur lang ben ik ondersteboven van deze verrassing.

Advertentie

De baby kent geen kalender

Maanden later. Ik ben net terug van vakantie als Sabrina 39 weken zwanger is. Lief dat de baby op me wacht. De jongens kwamen precies bij 40 weken, dus eigenlijk hopen we dat we de dag dat dit meisje geboren zal worden, wel een beetje kunnen plannen. Niet dus. Deze baby wacht en wacht… En als de 41 weken-grens nadert, is Sabrina het eigenlijk zat. Haar buik wordt groter en groter en hoewel ze alle vertrouwen heeft in haar kind en in de natuur, wordt ze toch een beetje zenuwachtig van het verloskundigenpraatje over ‘wat als…’ Op de dag dat ze er even doorheen zit en de jongens bij opa mogen spelen, drinken we thee en geef ik haar een peptalk. De baby kent geen kalender en komt als ze er klaar voor is.

Massage

We komen tot de conclusie dat we de tijd weer even loslaten en dat ik nog allerlei trucjes achter de hand heb om de bevalling op gang te helpen. Die gaan we echter pas inzetten als het écht nodig is. Sabrina trakteert zichzelf op een massage en vol goede moed komt ze de dagen weer door.

Vijf centimeter ontsluiting

Het zijn er gelukkig nog maar twee. Op een prachtige heldere avond begint haar buik te rommelen. De grote maan staat helder aan de donkere hemel als ik om half zes ‘s ochtends naar hun huis rij. De jongens zijn uit logeren en Sabrina vangt in alle rust de weeën op. Ze is helemaal in zichzelf gekeerd en zucht een flinke wee weg. Johan en ik drinken thee en ontbijten wat. Rustig leg ik alle spullen klaar. Sabrina gelooft er niks van dat het nu zover is, maar ik voel vijf centimeter ontsluiting, dus ik kan haar met een gerust hart vertellen dat de baby echt vandaag jarig is!

Een uurtje later bel ik mijn collega Renée. Zo ben ik niet alleen en kan ik mijn rol van verloskundige loslaten, mocht ik dat willen. Renée gelooft bijna niet dat Sabrina al acht centimeter ontsluiting heeft, zo rustig vangt ze de weeën op. Als ik de vliezen breek, worden de weeën flink gemeen, maar ook tijdens het laatste stuk houdt ze alle controle. Bij het persen zien we binnen tien minuten het hoofdje. Prachtige donkere haartjes komen ons tegemoet. Johan is ook op bed komen zitten en met zijn drieën zien we hoe er langzaam een koppie wordt geboren. De wee is voorbij, dus het duurt even voordat ook haar lijfje ter wereld komt. Ze moet hier even van bijkomen, maar als ik wat slijm uit haar mondje veeg en haar goed afdroog, vult een schattige meisjeshuil de slaapkamer. Ik doe even een stap naar achteren en slik mijn tranen weg. Johan en Sabrina zijn weer ouders geworden van een prachtig kind: Jasmijn is geboren! Die hele dag is fantastisch: van de directe zijlijn geniet ik van de ontmoeting met de jongens, opa, oma en de rest van de familie. Wat is het toch een eer om een gezin zo’n wonder te zien begroeten. Het raakt me weer enorm en ik ben zo dankbaar dat ik er weer bij mocht zijn. Welkom kleinkind nummer elf!

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.