verrassing ellen

Verrassing

Ellen Andrea (33) geeft elke maand een kijkje in haar leven als verloskundige. Deze keer vertelt ze over een bevalling die een leuke verrassing met zich meebrengt.

Ilona belt me midden in de nacht. Haar bed is nat, het is duidelijk dat de vliezen zijn gebroken. Ze is zwanger van haar derde kind en heeft alleen af en toe wat krampen, maar omdat bij haar twee zoons de ontsluiting supersnel ging en ze de eerste ontsluitingsweeën nauwelijks had opgemerkt, belt ze me toch maar.

Advertentie

Een meisje of een jongen?

Het is 4.00 uur als Martijn de deur opendoet. Ilona ligt klaarwakker in bed. Ze is nog heel helder en ziet er absoluut niet uit als een bevallende vrouw. Wel merk ik dat haar baarmoeder regelmatig hard wordt. Ilona heeft hier geen pijn van kletst er rustig doorheen. De baby maakt het goed. Om toch te weten hoe het ervoor staat, meet ik de ontsluiting: er is 1 centimeter. We spreken de vorige bevallingen nog eens door. Beide keren schoot de ontsluiting ineens van 2 naar 10 centimeter, dus ik durf nu niet zo goed weer naar bed te gaan. Martijn maakt een kop thee en ik besluit goed te observeren wat Ilona’s baarmoeder gaat doen. Nog een half uur is het onrustig, maar de dag nadert, de jongens zullen straks wakker worden en de rust lijkt terug te keren in haar buik. Deze bevalling wordt sowieso een grote verrassing, want zullen de jongens een broertje krijgen of wordt het toch een zus? Ik leg duidelijk uit waar Ilona en Martijn op moeten letten en adviseer oppas te regelen voor hun zoons. Om 6.00 uur duik ik nog even een uurtje mijn bed in. We zullen zien wat de dag gaat brengen…

Poliklinische bevalling

Om 12 uur heb ik mijn kraamvisites gereden en alsof Ilona daar rekening mee heeft gehouden, belt ze met krampen. We besluiten in het ziekenhuis af te spreken voor een poliklinische bevalling. Een uur later zien we elkaar op de verloskamer. De krampen zijn weer wat weggezakt door het ritje in de auto. En natuurlijk is het spannend om hier dan echt in de kamer te zijn waar de baby geboren gaat worden. Ik leg uit dat door de spanning adrenaline vrijkomt en dat wanneer dat weer afneemt, de weeën echt wel terug zullen komen. Ik gebruik nog wat termen als ‘je hoofd uitzetten’ en ‘je lijf het werk laten doen’ en leg handdoeken klaar zodat Ilona kan douchen. ‘Sluit je maar af, ik kom zo weer kijken,’ zeg ik, en ik haal voor Martijn een kop thee.

Een heerlijke dag

Een half uur later staat Ilona puffend in de badkamer. Ze doet het! En nog een half uur later toucheer ik 5 centimeter. Kijk, nu is de bevalling goed op gang. Ook zelf voelt ze dat ze nu de laatste fase ingaat en na anderhalf uur flinke weeën te hebben weggewerkt, voelt ze dat de baby gaat duwen. Ze pakt haar benen zelf al als ze op bed gaat liggen en na één keer persen zien we meteen haartjes. Nog een paar weeën later, waarbij Ilona perfect controleert dat de baby rustig geboren wordt, glibbert er een nat lijfje op haar buik. Martijn en Ilona verwelkomen hun baby en kijken, net als ik, vol verwachting tussen de beentjes. Een dochter! Trots kijken ze elkaar aan en in alle rust kruipt baby Emma naar de borst. Wat een heerlijke dag.

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.