Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Volgens het boekje

Ritme en regelmaat: na de geboorte van Calle kan Hilde hier alleen maar van dromen. Ze probeert verschillende methodes en komt erachter dat niet iedere baby een militaristisch schema accepteert.

Of we al een beetje een ritme hadden? Het was de meestgestelde vraag na mijn bevalling. Of in elk geval de vraag die me het meest is bijgebleven. Mijn baby’s deden namelijk niet aan ritme. De eerste weken niet en eigenlijk het eerste half jaar niet. Ze leken de hele dag honger te hebben, gingen slapen als ik net naar buiten wilde en werden wakker als ik een boterham voor mezelf had gesmeerd.

Advertentie

De tevreden baby

Nu zijn er veel ouders die prima functioneren zonder ritme, maar zelf vind ik het fijn om te weten dat ik tussen twaalf en twee even tijd heb voor mezelf en dat mijn baby rond elf uur wil eten. Op aanraden van vriendinnen las ik ‘De tevreden baby’ van Gina Ford. Gina hanteert een bijna militaristisch schema (07.45 uur: drink een glas water, 07.55 uur: open de gordijnen, 08.00 uur: haal je baby uit bed) waardoor je baby bijna gegarandeerd na een paar dagen doorslaapt. Klinkt ideaal, maar ik werd zo gestrest van dat schema, dat mijn baby alleen maar van de leg raakte.

Regelmaat en inbakeren

Deze methode was het niet voor mij, maar het hebben van een methode op zich vond ik wel wat. Vervolgens heb ik ‘Regelmaat en inbakeren’ van Ria Blom toegepast. Voor Feike bleek dat de juiste aanpak, maar bij Dries en Calle werkte juist de regelmaat van Gina weer beter. Overigens wel met een flinke korrel zout van mijn kant…

Hilde Tholen

Hilde Tholen is 40, hoofdredacteur van Ouders van Nu, woont samen met Hein, Feike (4), Dries (2,5) en baby Calle in Haarlem. Ze is altijd op zoek naar balans (in alles) en positief nieuws.