kinderwens-bam-moeder-oudersvannu

'Uiteindelijk heeft ze nog 3 maanden om zwanger te worden'

Iedere kinderwens heeft zijn eigen verhaal en sommige verhalen vergeet fertiliteitsarts Tessa Cox haar leven lang niet meer. Zoals het verhaal van Lotte (41). Ze heeft geen partner en de tijd begint te dringen, want ze wil graag zwanger worden met behulp van een spermadonor.

Met rode wangen van de zenuwen komt Lotte vanuit de wachtkamer mijn spreekkamer binnen. Ze komt voor de eerste keer en ze is alleen. Nu ze 41 jaar is en nog geen partner heeft, begint de tijd te dringen. Ze wil graag zwanger worden en een kind krijgen, maar zonder partner is dat een stuk ingewikkelder.

Advertentie

Spermadonor

Ze denkt erover om met behulp van een spermadonor zwanger te worden, maar heeft nog een heleboel twijfels. Ze begint haar twijfels op te noemen: ‘Kan ik het wel alleen aan om voor een kind te zorgen? Mag ik een kind zijn vader ontnemen door voor een donor te kiezen? Wat zijn de consequenties voor mijn kind als ik deze keuze maak? Wil ik zwanger worden van iemand in mijn omgeving die zijn zaad wil doneren, of toch van een donor via een spermabank? En welke rol zou deze donor dan krijgen in het leven van mijn kind?’

Lees ook: Kunstmatige inseminatie donorsperma (KID)

Steeds meer vrouwen zonder partner maken tegenwoordig de keuze om met behulp van een spermadonor zwanger te worden. Ik zie ze dagelijks op mijn spreekuur. Maar Lotte laat mij heel duidelijk zien hoe ingewikkeld het is om deze stap te zetten. Hoeveel keuzes er gemaakt moeten worden voordat je deze stap zet. Hoeveel onzekerheden er zijn voor de toekomst, waar je nu nog geen weet van hebt.

Vruchtbaarheidsbehandeling

Lotte wil heel graag zelf alle touwtjes in handen hebben en controle hebben over gevolgen van de keuzes die zij maakt. En dat is nu juist iets wat niet volledig mogelijk is in dit proces. Ze krijgt begeleiding van mijn collega, een fertiliteitscoach, waardoor het haar lukt om weer een paar knopen door te hakken. Ook heeft zij uitgebreide gesprekken met haar ouders en vrienden, waardoor ze stapje voor stapje meer vertrouwen krijgt. Het kost haar ruim een jaar om te groeien in dit proces, voordat ze daadwerkelijk durft te starten met een behandeling. Haar leeftijd, ze is nu 42 jaar, zorgt ervoor dat ze haast krijgt. Het is nu of nooit, want in Nederland stoppen vruchtbaarheidsbehandeling wanneer je als vrouw 43 jaar wordt.

Lees ook: Vruchtbaarheidsbehandelingen MESA, PESA en TESE

Uiteindelijk heeft ze nog drie maanden de tijd. Drie maanden zijn in dit geval drie kansen om zwanger te worden. Maar na drie keer een inseminatie met donorzaad is het niet gelukt om zwanger te worden. De afgelopen jaren heb ik Lotte zien worstelen en twijfelen, maar zo rustig en zelfverzekerd als ze na afloop van de behandeling is, heb ik haar niet eerder gezien.

Mentale begeleiding

Het is goed zo. Ze kan zichzelf niet verwijten dat ze het niet geprobeerd heeft en nu heeft ze eindelijk duidelijkheid. Na afloop van het gesprek sluit ik haar dossier en ben ik vooral onder de indruk van het ingewikkelde proces waar je als single vrouw met een kinderwens in belandt. Door Lotte besef ik maar weer dat wij als team niet alleen mensen helpen om zwanger te worden. Naast een optimale lichamelijke behandeling is een mentale begeleiding net zo belangrijk.

Beeld: Shutterstock
*In dit verhaal worden fictieve namen gebruikt

Tessa Cox

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.