Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
schoollunch schoolpoort

Waarom een gezond voedingsbeleid op de basisschool zo gek nog niet is

Veel ouders vinden het maar niks als school zich bemoeit met wat hun kind meeneemt in zijn broodtrommel en drinkbeker. Brenda heeft er niet zo'n moeite mee, want volgens haar zitten er heel wat voordelen aan een gezond voedingsbeleid. Voor kinderen én voor ouders.

Advertentie

De school van mijn oudste is pro gezonde voeding. Ik heb er totaal geen moeite mee, want ik ben dat in principe ook. En dat betekent niet dat mijn kinderen geen limonade drinken, of nooit snoepen. Ze mogen dat allemaal, maar wel bewust en met mate. Iedere dag een koekje en een snoepje en in het weekend trekken we regelmatig een chippie open. Afgetopt met een flesje kindercola voor de oudste: het summum van troep natuurlijk. Ze drinken daarnaast net zo lief water en vinden een soepstengel een prima snackje. Het is echt feest als we in het weekend een ‘speciaal’ toetje eten.

Geschreven door

Brenda Kluijver

Niet zielig

Met alles wat we tegenwoordig weten over voeding en hoe je daarmee je gezondheid kan verzieken (en versterken), ben ik eigenlijk alleen maar blij met alle nieuwe inzichten. Als een school daarin zo’n standpunt inneemt, vind ik dat persoonlijk alleen maar krachtig. En helemaal van deze tijd. Gezond eten is niet zielig, bewust omgaan met suiker, vet en zout is geen straf. Goed voor je lichaam en geest zorgen is bij uitstek iets wat ik mijn kinderen wil leren, en daar hoort voeding dus ook bij. Aangezien kinderen veel tijd op school doorbrengen en school dé plek is waar ze belangrijke dingen leren, hoort bewustzijn over wat je eet en drinkt daar gewoon een beetje bij. Maar ik weet dat niet iedereen dat zo voelt. Gezeur, betutteling, zielig: ik hoor deze regelmatig. Daarom dit lijstje met omdenkers, want: we hebben het maar te slikken.

1. Beter jong geleerd…

Het is een ouderwetse uitspraak, maar toch best een beetje waar. Als je kind jong leert wat gezonde voeding precies is en hoe belangrijk dat is voor je gezondheid, is dat mooi meegenomen. Vind je het thuis allemaal wel best en wil je niet meedoen aan de in jouw ogen overdreven suikerban? Des te fijner dat schoolbeleid: scheelt jou weer een opvoedklus.

2. Nooit jaloezie

Je kind komt nooit jammerend thuis omdat Delano alweer een roze koek mee had en hij een appel. Dankzij het gezonde eetbeleid op school ben jij nooit meer de Slechtste Moeder Ooit in de ogen van je kind vanwege dat eeuwige bakje fruit. Want als koek en snoep gewoon niet mogen, dan smikkelt iedereen van hetzelfde type voer. En gezond betekent echt niet dat je kind alleen maar bleekselderij mee naar school mag.

3. Creatief met eten

Dat gezonde eetbeleid van school is natuurlijk hét excuus om leuke, hippe kookboeken te kopen over creatieve lunches en snacks voor het tussendoortje. En om Pinterestborden te vullen tot je erbij neervalt. Je zult zien: het watertanden begint vanzelf.

Advertentie

4. Niet minder jarig

Een kind voelt zich niet jarig als hij geen chips of ander ongezonds mag trakteren, het is ronduit niet humaan zo’n traktatiebeleid op school. Toch? Of blijkt dat allemaal reuze mee te vallen als álle kinderen op school iets redelijk verantwoords uitdelen op hun verjaardag? De jarige mag nog steeds op een stoel staan, wordt toegezongen en mag de klassen rond om iets feestelijks uit te delen. Ik vermoed stilletjes dat er geen trauma’s ontstaan, maar gewoon mooie herinneringen.

Ouders van Nu product – Negen maanden dagboek

Zwangerschapsdagboek - om de mooiste momenten vast te leggen

€15
Bestel nu