co-ouderschap

'Zijn vriendin mag lekker zelf bedenken hoe ze dit varkentje gaat wassen'

Manon krijgt ongevraagd commentaar van haar ex over hoe ze de kleding van hun dochter wast. Of beter gezegd: haar ex brieft door wat zijn nieuwe vriendin van Manon haar was-skills vindt. Al ontkent hij dat uiteraard in alle toonaarden. 'Waar je als co-ouder al niet tegenaan loopt.'

‘Ik speel buiten op een voetbalveldje met Olivia als haar vader aankomt fietsen om haar op te halen. We praten wat. Iets wat voor ons doen vrij uitzonderlijk is: meestal blijft het bij een vluchtige overdracht. We bespreken de nieuwste Quentin Tarantino film, terwijl Olivia bij hem op het kinderzitje klimt. Helaas blijft het niet bij wat luchtig geklets.

We?!

‘Heb jij die nieuwe jurk die Olivia gisteren aan had eigenlijk al gewassen?, vraagt mijn ex voordat hij op de fiets stapt.
‘Ik geloof dat ik hem net in de wasmand heb gegooid’, zeg ik. ‘Hoezo?’
‘Nou, we vinden dat Olivia’s kleren wel heel snel vaal worden. Hoe was jij haar kleding eigenlijk?’

Wauw. Zolang als ik mijn ex ken (al vijftien jaar), is hem nog nooit iets opgevallen aan mijn was. Laat staan dat hij er commentaar op had. En dat ‘we’ spreekt natuurlijk ook boekdelen. Mijn ex is overduidelijk iemand anders’ boodschap aan het overbrengen.

‘Wat voor wasmiddel gebruik je? Of misschien moet je Olivia’s kleren wat minder heet wassen?’ vervolgt hij.
‘Serieus? Het zijn vijf euro jurkjes van de H&M. Die prints worden altijd binnen no time vaal. Moet je dit van Sabrina tegen mij zeggen?’

Mijn ex weigert de vuile was buiten te hangen en antwoord ontkennend. Waar je als co-ouder al niet tegenaan loopt.

Ook van Manon: ‘Elke dag Facetimen? Dan kun je net zo goed mee op vakantie gaan’

Vijf euro jurkjes

Dit is niet voor het eerst dat Olivia’s kleding aanleiding voor een mini-discussie is. Toen haar nieuwe kleren laatst net te lang bij mij bleven liggen (dat krijg je nu eenmaal als je om de dag voor je kind zorgt), werd ik vriendelijk verzocht alles per direct weer met Olivia mee te geven.

Vuile was

Omdat Olivia erbij is, besluit ik er niet verder op in te gaan. Überhaupt hoeft er aan deze vuile was niet nog meer woorden vuil gemaakt te worden. Eenmaal thuis vis ik de nieuwe jurk uit de wasmand en stop ik hem in een plastic zakje. Ik leg hem bij de voordeur klaar om de volgende dag mee terug te geven aan mijn ex. Kan zijn vriendin helemaal zelf bedenken hoe ze dit varkentje gaat wassen om die vijf euro print zo lang mogelijk intact te houden.’

Lees ook: Het huishouden: zo pakken andere ouders het aan!