Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

We zijn verworden tot een heel rare aflevering van Lingo'

Nu oudste dochter Lulu Keesje richting de twee gaat, is het taalgebruik in Huize Versteegh enigszins aangepast. Niet alleen worden bepaalde woorden alleen nog maar gespeld, ook doen Jan en zijn vrouw tegenwoordig alles 'even snel'. 'Zo houden wij elkaar en de kinderen lieflijk voor de gek.'

Advertentie

Met een kind dat richting de twee gaat, is het steeds lastiger om dingen te bespreken zonder dat er consequenties aan hangen. Voorbeeld? Ik moet nooit tegen mijn vrouw zeggen, in het bijzijn van onze oudste dochter, dat ik later vanmiddag nog wel even met haar naar de speeltuin ga. Zodra het woord speeltuin valt, rent de kleine mevrouw de gang in om haar jas en schoenen te pakken. Luid ‘JAAAAAAAAA!’ schreeuwend komt ze terugrennen, klaar om te gaan. Op dat moment heb ik twee opties. Ik ga per direct met haar naar de speeltuin óf er gaat sprake zijn van een huilbui. In Huize Versteegh worden daarom dingen tegenwoordig vaak gespeld.

Geschreven door

Jan Versteegh

Net Lingo

‘Ik denk dat ik later vanmiddag nog even met haar naar de S-P-E-E-L-T-U-I-N ga.’ We zijn verworden tot een heel rare aflevering van Lingo, maar dan zonder Lucille en JP. En het aantal letters dat per woord gespeld wordt, varieert constant. Ook etenswaren kunnen niet veilig worden genoemd.  B-A-N-A-A-N en W-O-R-S-T zijn bijvoorbeeld twee producten die alleen genoemd kunnen worden als ze ook direct voorhanden zijn. En dus niet tijdens het maken van een boodschappenlijstje. 

Mijn ouders spraken bij ons thuis vaak in het Frans als we iets niet mochten horen. Het was eerst Engels, maar daar begrepen we al snel flarden, en daarmee de hele boodschap, van. Dus werd het Frans. Gelukkig bleek mijn zus een talenknobbel ter grote van de provincie Utrecht te hebben. Regelmatig werden er half ontcijferde berichten door het huis verspreid. Enigma was er niks bij.

‘Even snel’

Een tweede fenomeen dat zijn intrede heeft gedaan is: ‘even snel’. Omdat er in een huishouden met twee kinderen altijd iets te doen is en je al vlug een hand tekort komt, is er sprake van verzachting van je afwezigheid. Douchen bijvoorbeeld. Vroeger ging je douchen. Tegenwoordig ga ik even snel douchen. Dat klinkt een stuk korter. Douche ik daadwerkelijk ook maar één minuut korter? Ben ik tijdens mijn wasbeurt bezig met het feit dat ik maar kort zou gaan? Helemaal niet. Alleen de aankondiging is anders. Zowel mijn vrouw als ik doen alles tegenwoordig ‘even snel’. Het maakt niet uit wat, zelfs een speelfilm zou er onder kunnen vallen.

Zo houden wij elkaar en de kinderen lieflijk voor de gek. Nu gaat dat nog door het spellen van woorden die ze niet mogen begrijpen, maar dat kan nooit meer dan nog twee jaar duren. Dan zullen we moeten overstappen op meer rigoureuze maatregelen zoals een andere taal. Nou is mijn Spaans vrij roestig en het Frans van mijn vrouw is op het middelbareschoolniveau blijven steken. Ik denk dat ik opteer om samen Chinees te leren. Gewoon even snel.

Advertentie

Jan Versteegh

Jan Versteegh (33) is presentator bij SBS6. Hij is getrouwd met Dieuwertje en vader van dochters Lulu Keesje en Bella Didy. Om zich voor te bereiden op de komst van zijn dochter maakte hij het programma 'Jan wordt vader'. In het blad Ouders van Nu en op de site schrijft hij over het vaderschap.