Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Weg met die hormonsters!

Al één dag na het baren van mijn kind werd het onderwerp anticonceptie aangesneden. Daar wilde ik op dat moment écht niet over nadenken. Überhaupt, het idee dat ik ooit weer seks zou hebben. Nee, dank je. Maar ook toen ik weer hersteld was bleef het een dingetje. Wat moest ik kiezen? Één ding was zeker, ik wilde nooit meer aan de pil – dat kleine rotding bomvol hormonen, dat mij stemmingswisselingen bezorgde, lusteloos maakte en waar ik hoofdpijn van kreeg. Voor mij geen HORMONSTERS meer!

Advertentie

Alternatieven? Zijn die er dan?

Toen ik aan mijn dokter voorlegde dat ik pilmoe was (en velen vrouwen met mij, las ik laatst in de krant), kreeg ik een goed bedoeld alternatief voorgeschoteld: ‘Zet een spiraaltje, heb je weinig last van en is zo gepiept.’Eh, weinig last van? Ik wil er helemaal geen last van hebben. Geen gedoe meer in- en aan mijn lichaam en vooral geen hormonen meer. Hij, ik herhaal, hij, snapte dat niet.

Ik kreeg geen advies over anticonceptie zonder hormonen. Begrijpelijk, want de medische wereld verdient bakken met geld aan vrouwen die aan de anticonceptie zijn. Dat moet je vooral blijven promoten. Als vrouwen massaal aan de natuurlijke anticonceptie gaan, verdient de sector straks geen geld meer. Voor het gemak en de inkomsten blijven ze ons die rothormonen aansmeren. Je maakt mij niet wijs dat vrouwen de bijwerkingen van de pil fijn vinden. Ik in ieder geval niet. Dus hormonen: Kssst! Weg jullie!!! Ik wil mijn lijf terug

Maar de vraag blijft: waarom stoppen wij vrouwen ons vrijwillig vol met hormonen? Terwijl er ook alternatieven zijn. Waarom laten we ons zo makkelijk afschepen met de bekende anticonceptiemiddelen? Alle reden voor een zoektocht naar anticonceptie zonder hormonen.

Te mooi om waar te zijn

Natuurlijke anticonceptie zonder hormonen die betrouwbaar is: dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar zal ik je wat vertellen? Het bestaat! Ik dacht onder andere na over sterilisatie, wat heel definitief is. Conclusie: ik vind mijzelf daar nog te jong voor. Ik ben 29 jaar en wie weet beginnen mijn eierstokken over een paar jaar weer te rammelen. De kans acht ik zeer klein, maar de mogelijkheid tot het krijgen van een kind veeg ik hiermee wel definitief van de baan.

Een condoom dan maar. Voor de vrouw komt daar geen hormoon bij kijken. Het blijft een onaangename onderbreking maar het is 1000 maal beter dan de pil. Andere alternatieven: een pessarium, koperspiraal, periodieke onthouding (niet superbetrouwbaar) of een vrouwencondoom. Ik werd van allemaal niet echt enthousiast, toch te veel nadelen of gedoe.

Advertentie

Zonder gedoe

Mijn zoektocht naar het perfecte anticonceptiemiddel zonder hormonen eindigde bij de Lady-Comp. Deze anticonceptiecomputer gebruik ik nu ruim 1 jaar. Hij meet mijn temperatuur en herkent of ik vruchtbaar ben of niet. Er zit een temperatuursensor op het apparaat die ik’s ochtends direct na het wakker worden 60 seconden onder mijn tong leg. Het ziet er wel een beetje gek uit, maar het werkt. De lampjes op het apparaat geven aan of ik vruchtbaar ben of niet. Als het lampje rood brandt ben ik vruchtbaar en is het verstandig geen onbeschermde seks te hebben. Is het lampje groen, dan kunnen we van bil. Voordat het lampje groen kan worden moet je wel een aantal cyclussen gedraaid hebben, zodat de sensor je temperatuur en cyclus leert kennen.

Het perfecte voorbehoedsmiddel van de toekomst?

Maar ik ben nog iets te weten gekomen tijdens mijn zoektocht. Iets hoopvols. Een nieuw voorbehoedsmiddel is in de maak: de anticonceptiesluis. Toegegeven, de naam is niet echt aantrekkelijk, maar wat dit middel kán is dat wel. Het is veilig, heeft nul hormonen en kan altijd blijven zitten. Het wordt ook wel omschreven als een omkeerbare sterilisatie. En je kan het bedienen met een afstandsbediening (hip!). Helaas zit het middel nog in de testfase en komt het voorlopig niet op de markt. Tot die tijd blijf ik dus trouw aan mijn Lady-Comp.

Of dat goed werkt? Ik ben een jaar verder en niet zwanger ;). Het werkt dus prima voor mij. Qua betrouwbaarheid is de Lady-Comp te vergelijken met de pil. Het allergrootste pluspunt: GEEN HORMONEN. Wat een feest!

Wat voor anticonceptie gebruik jij? En hoe sta jij tegenover anticonceptie mét hormonen? 

Advertentie

Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu