Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wonderschone vlinder

Radio- en tv-presentatrice Lisa Wade (37) geeft elke maand een kijkje in haar drukke leven. Ze is samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader 
van Grover, Muriel en Rinke en samen kregen ze dochter 
Simcha (3). Deze keer vertelt ze over hoe haar dochter zich aankleedt op haar eigen manier. Bij iedere activiteit hoort natuurlijk een andere, bijzondere outfit...

‘Regenboog, mama!’

Zou je dat wel aandoen? Het is heerlijk blote benen weer en Simcha loopt rond in twee truien, een broek, een jurk én moonboots. Ik vermoed dat ze daaronder zelfs haar badpak en haar pyjama aan heeft. ‘Ik ben een regenboog geworden mama!’ Nu zie ik het ook. Alle kleren hebben een andere kleur. Stom dat ik dát niet door had.

Advertentie

Discobal

Toen Simcha nog een baby was, trok ik haar alleen crèmekleurige wolzijden rompers, broekpakjes en mutsjes aan. Kleding had toen alleen nog tot doel haar goed warm te houden. En ik wilde vooral dat het niet teveel voor haar invulde, dat het haar de ruimte zou laten om zelf te bepalen wie ze wil zijn. Ik wilde haar niet in mode steken die lijkt op wat ik zelf graag draag. Of in roze jurkjes omdat ze een meisje is. Maar goed ook. Haar lievelingskleuren werden groen en blauw. Sinds kort is ook alles met glimmers favoriet en ziet ze er geregeld uit als een discobal.

Haar eigen manier

‘Is dat niet een beetje warm?’ vraag ik. ‘Nee mama, ik doe het op mijn eigen manier. Zo is het gewoon.’ Ze heeft gelijk. Als ze het warm had, had ze wel minder aangetrokken. ‘Ik ben er klaar voor!’ roept ze als ze zich voor de zoveelste keer heeft omgekleed. Er is een kleurrijke outfit voor het ontbijt, een andere voor het daaropvolgende bezoekje aan de geitenboerderij en ook een speciale extravagante jurk voor tíjdens het middagslaapje. Haar kamertje en de gang liggen constant bezaaid met afgeworpen kledingstukken. Als een rups die zich steeds verpopt tot weer een nieuwe wonderschone vlinder.

Nog niet binnen de lijntjes

Simcha is nog los van hoe het hoort. Zo ontbijt ze het liefste met ijs, slaapt half hangend uit bed, kleurt kleurplaten niet in, maar knipt ze dwars in stukken. Ze zet een kroon op haar hoofd met de punten naar beneden, doet armbandjes om haar enkels, wasknijpers zet ze in haar haren en ze tekent liever op haar lichaam dan op papier. Waar ik braaf huisjes van Duplo bouw, ontwerpt zij de meest wonderlijke creaties waar ik nooit op zou zijn gekomen. Ze kent de lijntjes nog niet waarbinnen ik heb leren kleuren. Wat haar betreft dost iedereen zich elke dag helemaal uit óf loopt in de blote kont. Dat vindt ze namelijk ook zalig.

Mannelijke Assepoester

Toen ik gek stond te kijken toen er een man verkleed als toverfee met een groep vrienden het vliegtuig naar Amsterdam in ging, juichte Simcha de aanstaande bruidegom uitzinnig van vreugde toe. ‘Meneer! U ziet er zo mooi uit! Net Assepoester!’

Niet ingrijpen

Ik probeer me er zo min mogelijk mee te bemoeien. Haar wangen niet schoon te boenen als zij er met stift op heeft getekend, haar niet recht te leggen als ik haar slapend met haar voeten op het kussen aantref. Bij het opruimen van haar speelgoed probeer ik de drang te weerstaan om bij de prins het rokje uit te doen en haar niet te vertellen dat handschoenen niet aan je voeten horen. Als me dat lukt, laat zij me zien dat je met handschoenen aan je voeten prachtig draakje kan spelen. Alleen als ik vermoed dat ze een blaasontsteking kan oplopen of mensen met haar creaties verwondt, mag ik van mezelf ingrijpen. Dan leg ik een dekentje over haar slapende blote billen of trek voorzichtig haar blauwe glitterhakken uit en haal zonder haar wakker te maken haar toverstafje uit haar hand.

Lisa Wade

Lisa Wade (37) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (23), Muriel (21) en Rinke (16) en samen kregen ze dochters Simcha (3) en Norah (0). Elke maand schrijft ze een column in Ouders van Nu over haar drukke leven.