ellen andrea

'Ze drinkt!'

Verloskundige Ellen Andrea begeleidt Hester bij de geboorte van haar dochter Yara. Tijdens de kraamweek stuiten ze op een probleem: het borstvoeden wil maar niet lukken. Maar na vijf weken, giga veel motivatie, verschillende adviezen en vooral enorm veel geduld is daar dan eindelijk het moment waar iedereen op hoopte.

Borstvoeding

Na een snelle bevalling, ik was net op tijd, zit Hester trots in haar kraambed. Haar pasgeboren meisje Yara doet het goed. Ze poept, plast, houdt haar temperatuur goed vast en probeert aan de borst te drinken. Dat laatste is wel een aandachtspunt. Yara probeert het wel, maar lijkt de techniek om door te drinken nog niet goed te beheersen. Dat zien we wel vaker. Borstvoeding opstarten kost energie. De melkproductie moet op gang komen, de moeder moet leren hoe een baby het beste kan drinken en ook de baby moet onder de knie krijgen hoe het allemaal werkt. En elke baby is anders.

Advertentie

Trukendoos

Hester is een ervaren moeder, ze heeft zoon Mason tot haar nieuwe zwangerschap de borst gegeven. Hesters borsten weten dus precies wat er moet gebeuren. Melk is er genoeg en Yara hapt goed. Ze maakt een grote mond, maar daarna lijkt ze te denken: moet ik nu iets doen? Gelukkig is daar de kraamverzorgende. Barbara en ik trekken onze hele trukendoos open. Na dagen oefenen met tepelhoedjes, een borstvoedingshulpset, verschillende houdingen en vooral héél veel geduld van zowel Hester als haar man John, lijkt Yara steeds beter te begrijpen dat ze zélf moet drinken. Wanneer een voeding niet lukt, kolft Hester en voedt John Yara met een spuitje. Daarmee laat hij haar ook voelen dat ze goed door moet zuigen voordat er melk komt.

Lactatiekundige

Een week later drinkt Yara helaas nog niet zelf aan de borst. Soms is er enorme frustratie bij Hester en John, maar het doel blijft duidelijk. We nemen alle tips en trucs nog een keer door en besluiten om er een lactatiekundige bij te halen. Zij is deskundig in problemen rondom borstvoeding. Ze heeft nog meer trucs. Hesters motivatie is enorm. Ze heeft zo genoten van het voeden van haar zoon, dat ze dat ook graag met haar dochter wil.

Ze drinkt!

Uiteindelijk na vierenhalve week is daar dé manier die alles verandert: Hester doet opnieuw alsof het de kraamweek is. Ze duikt voor twee dagen in bed met haar baby. Ook nu is John weer de stabiele factor. Hij zorgt ervoor dat het mogelijk is en dat het gezin door kan draaien. Na twee dagen knuffelen met een blote baby en blote borsten, is er opeens de klik in Yara’s hoofd. ZE DRINKT! Na vijf weken, giga veel motivatie, verschillende adviezen en vooral enorm veel geduld is daar het moment waar iedereen op hoopte. Petje af voor deze doorzetters en ik hoop dat Yara nog lang mag genieten van de beste babymelk op aarde.

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.