Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

jan ovn8

'Ze wilde niet eten, niet spelen, niet zitten. Alleen huilen!'

Jan ging op vakantie. Met het vliegtuig. En met baby. Geen gouden combi als je je medepassagiers te vriend wil houden.

Winning!

We gingen op vakantie. Naar Portugal met het gezin. Je zou met de auto naar Portugal kunnen rijden, maar met een baby in je gezelschap is dat iets wat alleen een totale gek zou doen. Dus het werd vliegen. Een vlucht met een baby in je buurt, met name een baby die huilt, is een weinig prettige ervaring. Je kunt je film niet meer verstaan, het houdt je uit je slaap en bovenal is het irritant. Ik weet niet hoe dat bij andere ouders is, maar mijn vrouw en ik kijken elkaar altijd even aan als er een huilend kind in de buurt is. Is het de onze? Nope! Winning!

Advertentie

Economy

Als je zelf met een baby vliegt, ben je de hele tijd doodsbang dat jouw baby de reden is dat een groot deel van de mensen op de vlucht je gaat haten. Dat je kind besluit het de hele vlucht op een krijsen te zetten, volumestand stadionspeaker. Ik las ooit dat George Clooney de hele first class van een vliegtuig geluiddempende koptelefoons had gegeven, zodat de medepassagiers geen last zouden hebben van zijn eventueel huilende baby’s. Goed idee, maar er zijn wel twee problemen. Ten eerste vlieg ik geen businessclass, maar economy. Dat zou betekenen dat ik toch enkele tientallen, zo niet meer dan honderd, koptelefoons zou moeten aanschaffen. Dat brengt me direct bij probleem twee. Dat wordt hartstikke duur!

 

Trots als een pauw

De vlucht naar Faro ging voorbeeldig. Het kind sliep veel en was als het wakker was in goede doen. Trots als een pauw was ik. Dat gold waarschijnlijk niet voor een aantal andere ouders. Kennelijk is Portugal een kindvriendelijke bestemming, want het vliegtuig barstte van de kleine kinderen. Er was één kind dat van de drie uur durende vlucht zeker twee uur en vijftig minuten vol gas heeft gehuild. Ik vond het prima. WINNING!

Not winning!

Misschien waren wij wel net die ouders wier kind in het vliegtuig gewoon niet huilt. Nooit! Dat we, ongeacht de vluchttijd, altijd een engeltje hebben. Medepassagiers zullen elkaar aantikken: kijk dat kind. Zo schattig. En zo stil de hele reis. Dat zijn vast heel goede ouders. Nou, ik kan jou en mezelf uit de droom helpen. We moesten twee weken later namelijk ook weer terug. Het verschil was als dag en nacht. Er werd niet geslapen door het kind, ze wilde niet eten, niet spelen, niet zitten. Alleen huilen. Hard huilen. Mensen die ook kinderen hebben, kijken je begripvol en zelfs wat medelevend aan. Ze snappen waar je doorheen gaat. Mensen die zelf geen kinderen hebben, kijken je verwijtend aan. Hoe je het in je hoofd haalt om met een baby in een vliegtuig te gaan zitten. Ik vervloekte mezelf dat ik niet toch een paar koptelefoons had aangeschaft. Of ten minste een paar oordoppen om uit te delen. NOT WINNING.

Jan Versteegh

Jan Versteegh (33) is presentator bij SBS6. Hij is getrouwd met Dieuwertje en vader van dochters Lulu Keesje en Bella Didy. Om zich voor te bereiden op de komst van zijn dochter maakte hij het programma 'Jan wordt vader'. In het blad Ouders van Nu en op de site schrijft hij over het vaderschap.