Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo overleef je de spitsuren als moeder

Voor een moeder van 3 is geen dag hetzelfde. Bij mij is dat vrij letterlijk zo, omdat mijn man onregelmatig werkt. Daar zijn wij allemaal aan gewend en we vinden het prima zo. Ik kan overdag én ’s avonds werken, hij kan vaak de kinderen naar school brengen. De spitsuren moet ik wel vaak in mijn uppie draaien. Dat kan behoorlijk pittig zijn, maar ik heb geleerd hoe je soepel door de drukste momenten van de dag kunt komen.

Advertentie

Voor- en nadelen

Hoezeer we er ook aan gewend zijn, het blijft af en toe lastig. Ik moet vaak alleen op pad met de kinderen als andere gezinnen wel ‘compleet’ zijn, bijvoorbeeld met feestdagen of in het weekend. Doordeweeks is mijn man vaker (overdag) vrij; het grote voordeel is dat hij dus veel van onze opgroeiende kinderen meemaakt en dat ik overdag ook kan werken. We hebben op deze manier ook geen opvang nodig. Als mijn man een hele week ochtenddienst heeft, is het voor ons juist even schakelen. Dan moet ik om 6:30 uur uit mijn bed om alles en iedereen op tijd schoolklaar te hebben. Als hij vrij is brengt mijn man de kinderen meestal naar school en kan ik rustig aan doen.

Tropenjaren en spitsuur

Met het rooster van mijn man kan ik nergens vanuit gaan. Het is echt elke 3 maanden anders en daarom ga ik altijd maar uit van mijn eigen agenda. Hoewel het wat makkelijker wordt nu ze iets ouder zijn, vind ik de ochtend- en avondspits nog steeds lastig. En dat terwijl de echte tropenjaren al achter me liggen.

Geschreven door

Linda Bosscher

Ik kan mij nog goed de avonden herinneren dat ik 3 huilende kinderen had; 2 oververmoeide peuters en een huilende baby. Ik wist van voor niet meer dat ik van achteren leefde. En juist op het drukste moment van de dag moest mijn man naar zijn werk. De 3 kinderen moest ik nog te eten geven en ik wist 9 van de 10 keer niet hoe ik een fatsoenlijke maaltijd op tafel kreeg. Dan maar brood met een lading komkommer en fruit. Hebben ze in ieder geval wat gezonds gehad.

Vervolgens kwam het badderen. Ze moesten bijna elke avond wel in bad, zo vies waren ze. 3 kinderen afdrogen, in de pyjama hijsen en voorlezen. En dan dacht ik rust te hebben? Beneden was het een puinhoop en ik kwam niet eens aan opruimen toe omdat mijn baby niet wilde slapen. Daar was ik dus een halve avond zoet mee. Tegen een uur of 10 ‘s avonds kon ik dan eindelijk de bende gaan opruimen.

13 tips voor de spits

Vreselijk vond ik het, maar nu niet meer. Ik red mij tegenwoordig prima. Door de jaren heen heb ik geleerd hoe ik alles soepel kan laten verlopen, ook op de drukste momenten van de dag. Dit zijn mijn gouden tips voor als je alleen bent tijdens het spitsuur!

Advertentie
 1. Doe niet te moeilijk. Een dag kan soms anders lopen dan gepland. So be it! Ik kon daar in het begin heel slecht tegen maar al snel leerde ik dat los te laten. Dat gaf mij enorm veel rust.
 2. Plan en werk vooruit wanneer dat mogelijk is. Als mijn man middagdienst heeft, kook ik ’s morgens al een warme maaltijd. Het eten is alvast klaar voor de avond en mijn man heeft meteen een warme maaltijd om mee te nemen naar zijn werk.
 3. Bestel je boodschappen indien nodig en mogelijk online. Ik ben vaak alleen ben en werk vanuit huis, dus boodschappen doen is voor mij erg veel gedoe. Mijn man naar de supermarkt sturen kan vaak ook niet dus ik maak dankbaar gebruik van deze luxe.
 4. Vraag hulp als je het nodig hebt. Heb ik een drukke dag? Dan eet ik wel eens met de kinderen bij mijn schoonouders. En als ik echt met mijn handen in het haar zit vraag ik mijn zusje of ik even een kind bij haar kan ‘parkeren’.
 5. Regel je eigen agenda en die van het gezin. Dat scheelt een hoop frustratie!
 6. Kinderen die niet willen slapen en mama die moe is? So be it! Ik nam ze bij mij in bed en deed zelf extra vroeg de lichten uit. Kinderen stil, mama niet gestrest en ik pikte wat extra slaap mee.
 7. Probeer af en toe extra te koken, als je toch al in de keuken staat. Die extra porties gaan in de vriezer. Als het een dagje niet lekker loopt dan kun je altijd wat te eten op tafel zetten.
 8. Bewaar het televisiemoment tot het einde van de dag of tot na de maaltijd. Kids blij, mama blij.
 9. Huilende kinderen en een gestreste mama? Ga naar buiten! Frisse lucht doet iedereen goed en de kinderen worden er lekker moe van.
 10. Zorg ervoor dat je de kleren voor het hele gezin de dag van te voren klaar hebt liggen.
 11. Zet alvast de schooltassen, bekers en broodtrommels klaar voor de dag erna. Bekers kun je eventueel al vullen en in de koelkast bewaren.
 12. Dek de ontbijttafel alvast de avond van tevoren.
 13. Zorg ervoor dat je op tijd uit bed komt, ook al vind je dat misschien lastig. Het zorgt voor extra frustratie als je laat bent en het niet snel genoeg gaat.

Succes! En ik ben trouwens ook heel benieuwd naar jouw tips. Wil jij ze delen?

Redactioneel – Offer – Baby opvoeden

Wanneer begint opvoeden? En hoe pak je het aan?

De mooiste boeken over opvoeding
Vind je hier