Zo'n thuisbevalling is zo gek nog niet

Zo’n thuisbevalling is zo gek nog niet

Ellen Andrea (34) is samen met Niels en moeder van 2 dochters en een zoon. Elke maand geeft ze een kijkje in haar leven als verloskundige. Deze keer over een thuisbevalling in sneltreinvaart.

Kort geleden

Lotte en Marijn ken ik nog goed. Hun zoon Bram is pas tien maanden als Lotte voor haar tweede zwangerschap bij ons op intake is. Ze hebben dus nog een baby op schoot als ik weer alle vragen met ze doorneem en uitleg geef over de onderzoeken die mogelijk zijn tijdens de zwangerschap. Bij alles wat ik zeg, knikt Lotte en ze zegt dat ze alles eigenlijk nog wel weet. Het is ook zo kort geleden!

Advertentie

Doorrijden

We nemen ook de bevalling van Bram nog even door. Marijn en Lotte kijken prima terug op de poliklinische bevalling, samen met collega Renée. Het ging vooral snel en ze moesten best doorrijden om op tijd in het ziekenhuis te komen.

Nog sneller

Tijdens de controles op het spreekuur zie ik Bram hard groeien. Bij de intake was hij nog een baby die op schoot zat, maar als Lotte 37 weken is, is hij een ondernemende dreumes die op alle krukjes klimt. We nemen alle wensen voor de bevalling door. Eigenlijk zijn het er maar weinig, maar poliklinisch zou Lotte weer fijn vinden. Ik benoem dat de geboorte van Bram snel ging en dat een tweede baby vaak nog sneller komt. Ik stip even het scenario aan dat het soms niet meer veilig is om nog in de auto te stappen. Uiteraard moet Lotte ons snel bellen en beslissen we op dat moment samen wat het beste zal zijn. Alles is verder klaar bij Lotte thuis: het bed staat omhoog en het kraampakket is er, net als de duo-wagen.

Persdrang

Ik heb een rustige weekenddienst als ’s morgens even voor half zeven de telefoon gaat. Het is Marijn die vertelt dat Lotte weeën heeft en dat het snel gaat. Ik hang op en draaf de trap af. Gelukkig woon ik dichtbij en Marijn is dan ook verbaasd dat ik binnen tien minuten in hun slaapkamer sta. Lotte lijkt heel helder, maar als ze zegt dat ze bijna niet van douche naar bed kon komen van de buikpijn, bel ik de kraamverzorgster voor assistentie. Ik denk dat de baby hier thuis geboren gaat worden en als Lotte een wee krijgt, geeft ze aan dat ze persdrang heeft.

Drie weeën later

Marijn en ik pakken snel wat spullen en ik luister naar het hartje van de baby. Alles is oké, geen reden om ook maar enige moeite te doen om in het heetst van de strijd te verplaatsen. Dat ziet Lotte ook echt niet meer zitten. Marijn loopt nog even naar beneden om Bram een boterham te geven en wacht op de oppas, die gelukkig net aankomt. We wachten tot de persdrang heviger wordt en als Lotte op haar rug draait, zien we al haartjes. Drie weeën later ligt er een klein jongetje op Lottes buik. Joris is geboren! Nog voor het zondagse ontbijt van mijn eigen gezin ben ik weer thuis. De croissantjes komen net uit de oven en Niels gelooft bijna niet dat de bevalling al klaar is. Als ik Lotte een paar dagen later weer zie, is ze het helemaal met me eens: zo’n thuisbevalling is zo gek nog niet.

Ellen Andrea

Ellen Andrea (34) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 6 en 4 en een zoon van 1.