Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

echo

Zwanger na kanker: 'Fantastisch dat de medische wereld dit mogelijk maakt'

Iedere kinderwens heeft zijn eigen verhaal en sommige verhalen vergeet fertiliteitsarts Tessa Cox haar leven lang niet meer. Zoals het verhaal van een vrouw (46) die door borstkanker onvruchtbaar werd, maar nu dan toch haar droom uit ziet komen. ‘Ik maak dagelijks zwangerschapsecho’s, maar het verhaal achter deze echo is wel heel bijzonder.’

De behandeling van borstkanker zorgt er bij een deel van de vrouwen voor dat hun eierstokken zodanig beschadigd raken dat ze niet meer werken. Dit kan tot gevolg hebben dat ze vervroegd in de overgang komen en hun kinderwens niet meer vervuld kan worden. Dit is ook het geval bij deze vrouw die borstkanker kreeg op 39-jarige leeftijd.

Advertentie

Ivf-behandeling

Gelukkig heeft haar toenmalige arts haar de mogelijkheid geboden om voorafgaande aan de chemotherapie een ivf-behandeling op te starten zodat ze haar eicellen kon laten invriezen. Zeven eicellen konden er ingevroren worden. Nadat haar chemotherapie afgerond was, volgde nog vijf jaar waarin ze een hormonale nabehandeling kreeg. Gelukkig bleek de behandeling succesvol en is ze genezen van haar borstkanker. Helaas raakte ze door de chemotherapie inderdaad vervroegd in de overgang. Toch wilde ze, ondanks haar leeftijd, haar kinderwens een kans geven.

Lees ook: Zo werkt IVF (in vitrofertilisatie)

Laatste kans

Haar eicellen lagen in een ander ziekenhuis opgeslagen en werden naar Medisch Centrum Kinderwens getransporteerd. Omdat ze geen partner had, werden de eicellen bevrucht met het zaad van een spermadonor. Er ontstonden twee embryo’s en dus twee kansen om zwanger te kunnen worden. Plaatsing van het eerste embryo zorgde helaas niet voor een zwangerschap. De terugplaatsing van het tweede embryo was dus meer dan spannend. Er hing zoveel vanaf, want hierna waren er geen eicellen en geen embryo’s meer.

Blog Britt: ‘Kanker, chemo, operatie… Hoe vertel ik dat mijn kleine blonde van vijf?’

‘Dan komen de tranen’

Toen ze zwanger bleek te zijn durfde ze het in eerste instantie niet te geloven. Zenuwachtig komt ze de spreekkamer in. Wanneer er een kloppend hartje te zien is, komen de tranen. Ook voor mij is dit verhaal bijzonder, want dit maak ik ook maar zelden mee. Fantastisch dat de medische wereld in staat is om zoiets mogelijk te maken.

Tessa Cox

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.