Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

10 leuke manieren om te spelen met letters

Het ‘echte’ schrijfwerk en het leren lezen begint in groep drie, maar sommige peuters en kleuters vinden letters al eerder interessant en herkennen zelfs al hun eigen naam. Is jouw kind er zo een? Dan hebben we leuke tips om spelenderwijs met letters bezig te zijn, zonder pen en papier.

ouders van nu samen met Fisher-Price

Van voorlezen, rollenspellen en liedjes zingen, tot poppenkast en prentenboeken bekijken. Peuters en kleuters zijn onbewust al veel met letters bezig. Maak je daarom niet druk als je kind nog niets met letters lijkt te hebben. Je hoeft het niet te gaan pushen. Maar als jouw kind wél graag met letters bezig is, zijn deze spelletjes superleuk.

1. Schrijven in het zand

Je naam schrijven in het zand, je hebt het vast wel eens gedaan. Extra leuk om dat ook te doen als je met je kind op het strand bent. Schrijf zijn letter(s) in het zand. Misschien dat hij je wel nadoet.

2. Letter van de dag

Kies samen met je kind een letter van de dag en koppel dat aan een activiteit, zodat de letter steeds terugkomt. Denk aan de S van speeltuin of de A van appel waarbij je samen een appeltaart gaat bakken of allebei een appel eet.

3. Snelweg van tape in vorm van een letter

Maak met schilderstape een bepaalde letter (bijvoorbeeld de eerste letter van je kind zijn naam) op de vloer. Over deze snelweg mag je kind heenrijden met zijn speelgoedauto’s.

4. En kleien maar

Kleien doen bijna alle peuters en kleuters graag. Doe zelf lekker mee en maak letters van klei.

5. Letter-apps

Een inkoppertje, maar er is natuurlijk ook een hele wereld aan kleuter-apps met spelletjes waarbij je kind leert lezen of letters te herkennen.

Yes, we gaan voorlezen!

Voorlezen is misschien wel de beste voorbereiding op het echte leren lezen op school. En het fijne hieraan is dat dit leuk is voor alle kinderen, ook als ze er nog niet aan toe zijn om te leren. Onbewust wordt namelijk hun woordenschat uitgebreid en hun taalgebruik verbeterd. Uiteindelijk merk je al snel dat dit bijdraagt aan het herkennen van letters en woorden.

6. Knip- en plakwerk

Knip de eerste letter van je kind uit en plak het op een groot vel papier. Maak daarbij ook een aantal plaatjes van objecten en dieren die beginnen met dezelfde letter. Laat je kind deze plaatjes bij ‘zijn letter’ plakken.

7. Doos vol letters

Koop een doos vol met foam letterstickers en laat je kind ermee knutselen zonder er een spelletje aan te koppelen. Misschien herkent hij bepaalde letters. En als dat niet zo is, is het gewoon een leuk knutselproject.

8. De P is van Pinguïn

Met deze leuke Zoek & Spel Pinguïn van Fisher-Price leert je kind op spelenderwijs en interactieve manier van alles over het alfabet, spellen en letterklanken. Zo leert je kind de naam van een letter als hij de pinguïn op een letter zet, maar ook grappige weetjes en nieuwe woordjes. Ook leuk is de stand ‘Rijmen maar’ met leuke speloefeningen.

9. Stoepkrijt

Welk kind houdt nou niet van stoepkrijt?  Schrijf de naam van je kind heel groot op stoeptegels. En daarna er natuurlijk overheen rennen. Kan je kind al echt letters herkennen, doe dan een spelletje en vraag hem snel naar een bepaalde letter te rennen.

10. Verstoppertje

Koop bij een knutsel- of hobbywinkel letters van karton. Beplak die samen met je kind en speel er dan verstoppertje mee. Als je kind eenmaal zelf woordjes kan maken, is het leuk om meerdere letters te hebben en deze te verstoppen. Met de gevonden letters wordt hij dan uitgedaagd om een woord te maken.