10 interessante weetjes over melk

Nederland en zuivel: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Buiten de grenzen heeft iedereen het over ‘onze’ kaas. En welk kind wordt er in Nederland niet groot met dagelijks een glas melk of een bakje yoghurt? En dat is niet voor niets: want melk en melkproducten zijn niet alleen lekker, maar past ook nog eens in een gezond voedingspatroon.

Ouders van Nu samen met NZO
 1. Goede voedingsstoffen

  Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, fosfor, calcium, vitamine B2 en B12 en kalium. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij de gezondheid van onze botten, het zenuwstelsel, het gebit en de spieren.

 2. Calcium-bom

  Wist je dat met drie glazen melk net zoveel calcium binnenkrijgt als bij het eten van 1,3 kilo broccoli?

 3. Boter, kaas en…

  Melk wordt verwerkt tot verschillende zuivelproducten, zoals kaas, boter, yoghurt en melkpoeder. En uit wei, een bijproduct van de productie van kaas, worden hoogwaardige eiwitten gehaald voor babyvoeding, medicijnen en sportdranken.

 4. Rauwe melk

  Rauwe melk is melk die rechtstreeks van de koe komt. Deze melk bevat bacteriën, waarvan je ziek kunt worden. Je moet rauwe melk dus altijd voor consumptie koken. Als je zwanger bent, kun je rauwe melk beter niet drinken. Dat geldt ook voor kinderen.

 5. Vanaf 1 jaar

  Is jouw kind één jaar, dan mag hij ‘gewone’ melk. Tot die tijd is borstvoeding of opvolgmelk de beste voeding voor je baby. Volgens het Voedingscentrum hebben kinderen tussen de één en negen jaar per dag 300 ml melk of melkproducten nodig. Dit komt neer om dagelijks zo’n twee glazen melk en een schaaltje yoghurt.

 6. Mager, halfvol of vol?

  Het verschil tussen magere, halfvolle en volle melk is de hoeveelheid vet. Het Voedingscentrum adviseert magere of halfvolle melkproducten te gebruiken. Hierin zitten minder verzadigde vetten en calorieën dan in de volle variant. Voor kinderen kun je het beste voor halfvol kiezen. Zij zijn nog in de groei en hebben de energie en bouwstoffen nodig.

 7. 16.500 melkveebedrijven

  Niet zo gek dat Nederland en zuivelproducten onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Er zijn in ons land maar liefst 16.500 melkveebedrijven en 1,6 miljoen koeien. Gemiddeld dus 97 koeien per melkveebedrijf.

 8. 14 miljard kg melk

  Nog een grappig weetje: in Nederland wordt jaarlijks bijna 14 miljard kg melk getransporteerd van boerderij naar fabriek. Dit wordt uitgevoerd door ongeveer 175 tankwagens die dagelijks 850 ritten uitvoeren en door 720 chauffeurs die hiervoor speciaal gecertificeerd en opgeleid zijn.

 9. De grens over

  Het grootste deel van ‘onze zuivel’ blijft in Nederland (35 procent). De rest gaat de grens over: 20 procent naar landen buiten Europa en 45 procent binnen Europa.

 10. Lekker duurzaam!

  Goed om te weten: veel Nederlandse melkveebedrijven zijn duurzaam bezig. Zo heeft 33 procent* van alle melkveebedrijven zonnepanelen.

* Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.000 melkveehouders. Bron: Geelen Consultancy 2019.